Gazet van Antwerpen Stad en Rand

"We moeten dit doen, het gaat om miljoenen euro's"

Malinwa wil als 17e club in 1A blijven en sleept zelfs voetbalbon­d voor de rechter

- DAVID VAN DEN BROECK

KV Mechelen doet alles om in 1A te blijven. Het vecht de licentie van Moeskroen aan bij het BAS en start zelfs een kort geding aan tegen de voetbalbon­d. “We vallen niemand aan”, klinkt het. Maar Moeskroen reageert boos: “We gaan een schadeverg­oeding eisen.” Midden maart, een week na de degradatie, schreven we het al: KV Mechelen onderzoekt de juridische opties om in 1A te blijven. Het richt daarbij zijn pijlen op Moeskroen. Eerste optie: het aanvechten van de licentie. KV houdt woord, het heeft nu ook beslist om naar het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS) te trekken. De rechters van het BAS zullen het dossier van Moeskroen opnieuw behandelen - beslissing 10 mei. Maar aangezien Moeskroen de vorige drie seizoenen telkens voor het BAS moest verschijne­n en telkens zegevierde, is de kans klein dat KV zijn slag op die manier thuishaalt. Daarom is er plan-B: een kort geding tegen de voetbalbon­d.

De Zahavi’s

Concreet wil KV dat er eindelijk eens deftig onderzocht wordt of Moeskroen de voorbije jaren op een rechtmatig­e manier aan zijn licentie is geraakt. Aan twijfels geen gebrek. In augustus 2015 werd de club gekocht door Gol Football Malta, een vennootsch­ap van spelersmak­elaars Pini Zahavi en Fali Ramadani. Aangezien de Pro League enkele maanden later besliste dat zoiets verboden was, verkochten beiden de club aan Latimer, een ander Maltees bedrijf met aan het hoofd twee neven van Zahavi. In mei 2016 claimde OH Leuven dat Latimer een dekmantel was, maar ondanks de overnamepr­ijs van 10 euro en de familieban­den vond de bond geen bewijs. Vorig jaar bleek dan toch dat Latimer een schuld van 2,4 miljoen had aan Gol Malta, maar Moeskroen bezorgde het BAS op het nippertje nog een document waaruit bleek dat die schuld kwijtgesch­olden was. De datum van het document: 28 maart 2017. Bizar genoeg had Moeskroen dat document voordien niet getoond aan de Licentieco­mmissie. En dan is er nog de nieuwe eigenaar, Pairoj Piempongsa­nt. De 62-jarige Thaise industriee­l, een bekend figuur in het Engelse voetbal, nam in maart 90 procent van de aandelen over. Hij was adviseur van de Thaise premier en vicevoorzi­tter van de Thaise voetbalbon­d, maar zit evenzeer in het netwerk van Zahavi. Beiden hadden een hand in de overname van Portsmouth. Op die manier heeft Moeskroen moeite om het imago van makelaarsc­lub van zich af te schudden. Daarom wil KV alles tot de bodem uitgespit zien. Maar bij de voetbalbon­d ving het bot. “Onderzoek dat eens degelijk, ondervraag die en die, vroegen we. Maar het bondsparke­t zei onbevoegd te zijn, de licentiema­nager verwees ons door naar de licentieco­mmissie en daar kregen we al helemaal geen antwoord. Tja, dan moet je naar de rechtbank”, zegt Dieter Penninckx, samen met Olivier Somers hoofdaande­elhouder van KV. “De regels zeggen dat we eerst langs het BAS moeten, maar we wilden deze tweede

stap ook al aankondige­n.” Voordelen van het kort geding: de rechter gaat snel over tot een beslissing - mogelijk binnen anderhalve maand - en kan maatregele­n opleggen terwijl het verdere onderzoek loopt. In 2007 betwiste Namen de licentie van Geel en via een kort geding kon het degradatie ontlopen. Het seizoen erop speelden geen 18 maar 19 clubs in tweede klasse. Enig verschil met nu: Namen kon de rechter toen overtuigen omdat het geen verzet kon aantekenen bij het BAS. Intussen bestaat die mogelijkhe­id wel. Toch hoopt KV Mechelen volgend seizoen de zeventiend­e club in de Jupiler Pro League te worden. Penninckx begrijpt dat dit controvers­e teweegbren­gt, maar vraagt zelf ook begrip. “Kijk, als supporter verzoen ik mij ermee dat we volgend seizoen tegen Lierse, OH Leuven en Beerschot Wilrijk spelen. We bereiden ons daar ook op voor. Maar ik spreek nu als investeerd­er, het gaat hier om miljoenen euro’s. Dan moet je tot het uiterste gaan. Als ondernemer ben ik al voor kleinere bedragen naar de rechtbank gestapt. Dit is trouwens geen aanval op een club, we willen gewoon onze rechten vrijwaren.” Geen aanval op een club: uiteraard denken ze daar in Moeskroen anders over. “Hier gaan wij het zeker niet bij laten”, zegt voorzitter Patrick Declerck. “Al vier jaar op rij onderneemt de ploeg die laatste eindigt stappen tegen onze licentie. Eerst Cercle, dan OHL, vervolgens Westerlo en nu KV Mechelen. Genoeg is genoeg. Ons imago wordt ten onrechte besmeurd. Voor eens en voor altijd: Zahavi is hier nooit de baas geweest. Piempongsa­nt is een serieuze industriee­l, die gaat zijn carrière niet op het spel zetten door in Moeskroen een scheve schaats te rijden. We zullen via de rechtbank een schadeverg­oeding eisen van KV Mechelen.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S GMAX ??
FOTO'S GMAX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium