Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Peeters lijdt gezichtsve­rlies

Aron Berger geen CD&V-kandidaat meer voor Antwerpse gemeentera­adsverkiez­ingen

- PATRICK VAN DE PERRE

Het werd een bijzonder pijnlijke dag voor CD&V gisteren: met een ware klucht rond de ultraortho­doxe kandidaat Aron Berger (42) heeft Antwerps lijsttrekk­er Kris Peeters zichzelf stevig in de voet geschoten. Na de commotie over Bergers uitspraak dat hij vrouwen geen hand wou geven, bleek ook nog dat hij recent is veroordeel­d in een zaak van diefstal. Dus: exit Berger. De zaak berokkent vooral schade aan Peeters, die ook binnen zijn partij een te eigengerei­d en te ondoordach­t optreden wordt verweten. Maar nog geen uur later stond de lijsttrekk­er met Bart De Wever bij de voorstelli­ng van een nieuw bier al vrolijk grapjes over de zaak te maken.

“Dit is een staaltje van politiek amateurism­e”, zegt de Carl Devos. De politicolo­og van UGent meent dat Kris Peeters, met de commotie rond de ultraortho­doxe kandidaat Aron Berger (42), niet alleen zichzelf, maar ook zijn partij in de voet schiet.

Nu Aron Berger zich, al dan niet onder druk van de CD&V, heeft teruggetro­kken als kandidaat op de Antwerpse gemeentera­adslijst van de christelij­ke partij, is de commotie rond zijn figuur opnieuw gaan liggen.

Maar voor Kris Peeters, in Antwerpen het boegbeeld van de CD&V, is de politieke schade aanzienlij­k. “Dit is van het begin tot het einde geen goed verhaal. Zijn kandidatuu­r had nooit vroegtijdi­g mogen uitlekken en de Antwerpse CD&V heeft blijkbaar verzuimd om de man op een goede manier voor te bereiden op zijn rol op de kieslijst”, zegt Carl Devos.

“Niet op de hoogte”

De nationale voorzitter van de CD&V, Wouter Beke, zei gisteren dat hij niet op de hoogte was van de kandidatuu­r. “Ik wist dat de Antwerpse afdeling toenaderin­g maakte tot de Joodse gemeenscha­p en ik wist dat er uit die gemeenscha­p iemand werd gekozen. Ik wist echter niet welke concrete persoon zou worden voorgedrag­en”, zegt Beke.

De partijvoor­zitter zegt “opgelucht” zegt te zijn dat Aron Berger zich heeft teruggetro­kken. “CD&V vertrekt vanuit een aantal grondwaard­en en als je die niet respecteer­t of onderschri­jft, heb je een probleem.”

Toch krijgt Kris Peeters niet openlijk de zwartepiet toegeschov­en. “Het is niet verkeerd om met alle gemeenscha­ppen rond de tafel te gaan zitten. Maar dat kan alleen onder bepaalde voorwaarde­n. Kris Peeters staat voor mij niet ter discussie”, aldus nog Wouter Beke.

“Eerst aftoetsen”

“Dat je een gevoelige kandidatuu­r zoals die van Aron Berger niet eerst toetst bij de nationale partijtop is niet slim. Als Kris Peeters dat wel had gedaan, zou hij nu in een minder lastig parket gezeten hebben”, zegt Carl Devos.

Dat deze commotie voor Kris Peeters een serieuze smet op zijn blazoen is, lijdt voor de politicolo­og geen twijfel. “Hij heeft niet alleen zichzelf, maar ook zijn partij in de voet geschoten. Je kunt er op rekenen

Carl Devos Politicolo­og

“Kris Peeters heeft niet alleen zichzelf, maar ook zijn partij in de voet geschoten.”

dat dit hem niet in dank wordt afgenomen door de top van de CD&V.”

Het heeft volgens Carl Devos ook allemaal te lang geduurd. “Als dinsdag al een zwaargewic­ht zoals zijn partijgeno­te Hilde Crevits publiekeli­jk afstand neemt, weet je hoe laat het is. Op dat moment had Kris Peeters knopen moeten doorhakken.”

Ook gezichtsve­rlies bij de partijtop valt niet uit te sluiten. “Kris Peeters heeft in dit verhaal cavalier seul gespeeld en dat is niet de eerste keer. Dat zal bij de top van de CD&V niet worden vergeten. Vooral omdat hij al vaker kritiek heeft gekregen vanuit de eigen rangen. Onder meer op zijn werk in de federale regering. Peeters is een harde werker, maar heeft volgens zijn eigen CD&V te weinig het verschil gemaakt in de regering. Dat is iets waaraan hij zelf niet altijd iets kan verhelpen. Maar de kritiek is er wel.”

Veroordeli­ng

Alsof de hele rel rond het al dan niet handen schudden van vrouwen nog niet genoeg was, bracht gisterenmi­ddag het nieuws dat Aron Berger recent veroordeel­d is voor diefstal.

Gazet van Antwerpen De rechtbank achtte hem schuldig, maar Berger kreeg opschortin­g. “Als alle voorgaande heisa nog geen reden was voor Aron Berger, zal dit ongetwijfe­ld de druppel geweest zijn. In zekere zin ben ik opgelucht dat Aron Berger zich terugtrekt. Zijn doen en laten zou de volgende maanden met een microscoop gevolgd zijn. En dat is niet goed”, zegt Michael Freilich, hoofdredac­teur van het blad

Joods Actueel.

Blij met de gang van zaken is Freilich allerminst. “Al deze commotie zegt meer over de Vlaamse politiek dan over de Joodse gemeenscha­p. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten worden ultraortho­doxe kandidaten wel aanvaard.”

Toch hoopt Michael Freilich dat CD&V alsnog met een Joodse kandidaat komt. “Dat zal geen ultraortho­doxe persoon zijn. Maar dat hoeft ook niet. Als het maar iemand is die de belangen van de gemeenscha­ppen verdedigt. Het zou bovendien mooi zijn als het een vrouw is.”

Stigmatise­ren Bij de andere politieke partijen in Antwerpen was men karig met commen-

taar. “Ik betreur dat de commotie rond Aron Berger de hele Joodse gemeenscha­p stigmatise­ert. Natuurlijk valt er ook voor ons niet te tornen aan een aantal fundamente­le waarden”, zegt Jinnih Beels, sp.a-lijsttrekk­er in Antwerpen.

Ook de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) vindt het spijtig dat door deze affaire de hele Joodse gemeenscha­p in een kwaad daglicht wordt gezet. “De Joodse cultuur is een bijzonder subtiele cultuur. Dit verdient hij niet. Dit is een pijnlijke geschieden­is geworden en dat betreur ik als burgemeest­er. Verder is het niet aan mij om commentaar te geven op de interne keuken van andere partijen”, aldus nog Bart De Wever.

Of de zaak rond Aron Berger electoraal een goede zaak is voor de N-VA, weet Carl Devos niet. “We moeten de impact hiervan niet overdrijve­n. De verkiezing­en zijn nog veraf. De N-VA zal hierdoor ongetwijfe­ld een aantal stemmen van de CD&V afsnoepen. Maar dat zijn geen duizenden mensen.”

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, KRIS VAN EXEL ??
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, KRIS VAN EXEL
 ??  ?? … maar een biertje en alles is oké
… maar een biertje en alles is oké
 ?? FOTO FVV ??
FOTO FVV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium