Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wanhopige haven zoekt nu ook al personeel bij … filosofen

Honderden vacatures staan open: van boekhouder tot magazijnie­r

- CHRISTOF WILLOCX www.jobsindeha­ven.be

De haven van Antwerpen heeft honderden vacatures en het beroep van dokwerker behoort niet tot de tien meest gezochte functies. Werkgevers zijn vooral op zoek naar mensen die een bureaujob willen doen, maar die zijn zeer moeilijk te vinden.

Bureaujobs en de haven: ze horen samen als water en een schip. “Er zijn nog te veel mensen die denken dat werken in de haven samenvalt met het laden en lossen van goederen”, zegt Stephan Vanfraeche­m, directeur van de havenwerkg­eversveren­iging Alfaport Voka. “Maar uit een onderzoek dat we in de zomer van vorig jaar bij zestig bedrijven in de Antwerpse haven hebben gedaan, blijkt dat expediteur het meest gezochte profiel is.”

Een expediteur is iemand die de hele dag aan een bureau zit en de transporte­n van goederenco­ntainers plant. Concreet: een bedrijf wil een container van plaats A naar plaats B krijgen, de expediteur zorgt ervoor dat het zo snel en zo goedkoop mogelijk gebeurt.

De hele top vijf van meest gezochte profielen in de haven bestaat uit bureaujobs. De technici, aan wie al jaren een groot tekort is omdat te weinig jongeren voor technische richtingen kiezen, staan in de lijst van meest gezochte profielen pas op plaats zes.

Letteren en Wijsbegeer­te

“Helaas staan te veel vacatures in de haven meer dan drie maanden open”, zegt Vanfraeche­m. “We moeten dan ook stevig opboksen tegen bedrijven die niet in de haven zitten en die dezelfde profielen zoeken als wij. Daarom richten we ons nu ook op jongeren die níét per se aan de haven denken, maar wel geschikt zijn om er te werken. Filosofen, bijvoorbee­ld.”

Vanfraeche­m gaf gisteren aan laatstejaa­rsstudente­n Letteren en Wijsbegeer­te van de Universite­it Antwerpen een uiteenzett­ing over jobs in de haven. “De inhoud van hun leerstof heeft misschien weinig met de haven te maken, maar zij halen wel een universita­ir diploma”, zegt Vanfraeche­m. “Velen hebben dus de capaciteit­en om in de haven te komen werken. Wij scholen ze wel om.”

Interimkan­toren, VDAB en het opleidings­centrum Portilog zijn begonnen met basisoplei­dingen voor expediteur­s die twee tot vijf weken duren. Daarna kunnen die expediteur­s een stage doen bij bedrijven.

“Soms nemen we mensen met weinig of geen ervaring zelfs aan zonder dat ze een stage moeten doen”, zegt Kim Stoelen, personeels­directeur van het expeditieb­edrijf BDP Internatio­nal. “Collega’s die een goede expediteur aanbrengen, krijgen een premie van 500 euro bruto.”

Om jongeren extra te overtuigen om voor de haven te kiezen, verspreidt de haven op allerlei sociale media en op een website een filmpje van mensen die aan het werk zijn in de haven. De boodschap van de werknemers over hun werkplaats is al van bij de inleiding van het filmpje duidelijk: “Mijn uitzicht is beter dan dat van jou.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium