Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het imago van Antwerpen

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

De politieke carrière van Aron Berger is van extreem korte duur geweest. Maar ze heeft de politieke kaarten in Antwerpen weer grondig door elkaar geschud. Het kan niet anders of CD&V komt sterk verzwakt uit dit avontuur. Van de zelfzekerh­eid waarmee Kris Peeters zich anderhalf jaar geleden kandidaat stelde als burgemeest­er van Antwerpen, blijft niets over. Kris Peeters is afgegaan. Dat hij geloofde dat hij door Aron Berger op de lijst te zetten Joodse stemmen kon winnen en voor de rest geen schade zou lijden, bewijst nog maar eens hoe slecht hij Antwerpen kent.

Peeters hangt in de touwen. Naast Tom Meeuws. Bart De Wever wint stemmen terwijl hij zich rustig voorbereid­t op zijn marathon. Wouter Van Besien wacht best even om nog eens een echte politieke discussie op gang te brengen. Antwerpen moet bekomen van de zoveelste demonstrat­ie van politieke onkunde. Zelfs de meest ervaren politicolo­gen en journalist­en hebben een debacle als dit in deze stad nog nooit meegemaakt. We staan een halfjaar voor de verkiezing­en en we hebben nog geen enkel debat gevoerd over de stad en de uitdaginge­n voor de toekomst.

Antwerpen is nochtans altijd een voorloper geweest in politieke trends. Hier ontstonden partijen en bewegingen, hier werden de problemen altijd het eerst scherp gesteld voor ze in de rest van Vlaanderen het publieke debat gingen beheersen. Wat Vlaanderen nu van Antwerpen te zien krijgt, is een beschamend schouwspel door onbekwame politici en politici die meer bezig zijn met hun tegenstand­ers dan met de uitwerking van een eigen programma. Toen de lijst Samen pas gevormd was en Kris Peeters vol ambitie uitpakte met zijn eerste programmap­unten, hoopte iedereen op een clash van ideeën en programma’s. De Antwerpena­ar kon kiezen tussen enkele volkomen verschille­nde toekomstpl­annen voor zijn stad die met verve door bevlogen politici zouden worden verdedigd, zo hoopten veel analisten.

We hoeven die hoop nog niet op te bergen, maar het vertrouwen van de Antwerpena­ar in de politiek heeft alweer een flinke knauw gekregen. Bart De Wever komt zonder twijfel als sterkste uit de strijd, maar daar heeft hij bijzonder weinig moeite voor hoeven te doen. Dat is fijn voor hem, maar deze verkiezing­sstrijd past niet bij het imago van deze stad.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium