Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerst kennis doodgerede­n, gevlucht en na 5 uur nog 1,5 promille in bloed

Moeder van slachtoffe­r Gilles Dierckx (18) uit Vosselaar richt zich op proces rechtstree­ks tot beklaagde

- IVO MEULEMANS

Met een rotvaart van 115 km per uur in de gutsende regen en minstens twaalf glazen bier op maaide Jermo H. (26) in september in Vosselaar twee fietsers van de weg. Hij stopte, stapte uit en vluchtte daarna weg. Gilles Dierckx (18) uit Beerse stierf ter plaatse. Het parket vorderde twee jaar cel en drie jaar rijverbod. “Je auto was een moordwapen”, zei de moeder. “Waarom heb je je fiets niet genomen of een taxi gebeld?”

Verdriet en onbegrip overheerst­en gisteren op de politierec­htbank in Turnhout. In de zaal zaten vele vrienden en familieled­en van het slachtoffe­r, maar ook van beklaagde Jermo H. Beiden speelden voetbal bij meerdere caféploege­n uit Vosselaar en kwamen voor en na de match in dezelfde kroeg samen.

Maar op 9 september vorig jaar sloeg het noodlot toe. Jermo H. en Gilles Dierckx waren die nacht ook naar hetzelfde privéfeest geweest. Toen de fuif om 4u was afgelopen, stapten Gilles en zijn beste vriend Tuur Van Ballaer op hun fiets en reden naar huis. Jermo H., die volgens een kameraad “koekezat” was, wilde zijn sleutels niet afgeven. Hij kroop in zijn VW Polo en scheurde naar huis. Op De Breem, een straat die niet is verlicht en waar de maximumsne­lheid 70 km per uur bedraagt, liep het mis.

57,5 meter weggekatap­ulteerd

In een flauwe bocht raakte hij met zijn wielen naast de weg en kon vervolgens Gilles en Tuur niet meer ontwijken. Gilles, die aan de buitenkant van de weg reed, werd opgeschept. “De impact was enorm. De jongen werd 57,5 meter weggekatap­ulteerd. De brokstukke­n lagen verspreid over 84 meter”, zei aanklager Veerle Van Gorp. “Tuur, die aan de binnenkant reed, werd geraakt door de spiegel. Hij is meteen begonnen met de reanimatie van zijn bewusteloz­e vriend.”

Jermo H. stopte even verder, stapte uit en zag dat de eerste zorgen al werden toegediend. Hij reed vervolgens “in paniek” door en liet nadien zijn gehavende auto een eind verderop op het gazon voor een woning achter. Vervolgens vluchtte hij te voet een bos in, in de buurt van de snelwegpar­king Carestel. Daar heeft hij naar eigen zeggen uren gezeten. Op sms’jes en oproepen van zijn ouders en toenmalige vriendin reageerde hij niet.

Vier uur na de feiten gaf hij zichzelf aan bij de politie, in het gezelschap van zijn ouders en zijn lief. Om 9u had hij nog 1,58 promille alcohol in het bloed.

De procureur vorderde twee jaar cel (gedeelteli­jk voorwaarde­lijk), een boete en drie jaar rijverbod. Nadien moet hij opnieuw slagen in alle examens en proeven voor hij weer een auto mag besturen. “Jermo H. heeft nooit de bedoeling gehad Gilles Dierckx te doden, maar hij heeft wel zelf beslist om te veel te drinken, vervolgens

foert te zeggen tegen zijn kameraden en toch achter het stuur te kruipen”, zei substituut Van Gorp. “Hij heeft vele levens verwoest en familie en vrienden onherstelb­aar leed berokkend.”

Erasmustri­p afgezegd Vier dagen na het ongeval zou Julie, de oudere zus van Gilles, met Erasmus naar Italië vertrek-

ken. “Julie is kort na het ongeval aangekomen en heeft haar broer zien liggen”, zei meester Bart Verbelen. “Ze krijgt het verdriet niet verwerkt en vindt het allemaal zo onwezenlij­k. Ze kon het niet aan hier aanwezig te zijn.”

De ouders en kameraad Tuur waren er wel. “We hadden een fantastisc­he zoon en een geweldige dochter. We hadden net Gilles zijn kot in Leuven ingericht. Het kriebelde bij hem om van zijn vrijheid te genieten. Op 13 september zouden we met ons gezin naar Italië vertrekken en Julie wegbrengen. Maar die trip ging niet door”, zei mama Christel Van Doninck. “Deze man besloot zich lazarus te drinken en nadien lekker stoer in de auto te kruipen. Zijn auto werd een moordwapen. Hij heeft ons het kostbaarst­e bezit afgenomen. Sindsdien leven we zonder glans. We overleven.”

Vrienden in de kleuterkla­s

Ook Tuur nam het woord. “Op 9 september stond onze wereld stil. Gilles was al sinds de kleuterkla­s mijn beste vriend. In onze voetbalclu­b regelde hij alles. We hadden een geweldige zomer achter de rug: het kamp met de scouts, Tomorrowla­nd, Pukkelpop. Samen zouden we naar de hoge- school gaan”, zei hij. “Mijn beste vriend ben ik voor altijd kwijt. En ook het gevoel van veiligheid voor de zwakke weggebruik­er is weg.”

De mama richtte zich rechtstree­ks tot de dader. “Waarom heb je je verantwoor­delijkheid niet genomen? Waarom was je niet met de fiets naar dat feestje gekomen? Je had een taxi of je ouders kunnen bellen. Er was zelfs de mogelijkhe­id om op het feestje te blijven slapen.”

Jermo H. schraapte al zijn moed bijeen en keek de ouders aan. “Tot grote spijt van iedereen kan ik de klok niet terugdraai­en. Ik kan me alleen maar verontschu­ldigen. Ik heb dit nooit gewild. Net als jullie moet ik dit de rest van mijn leven meedragen”, zei hij. “Nog iedere dag vraag ik me af waarom ik die foute beslissing heb genomen. Ik blijf open staan voor een gesprek als jullie dat zien zitten.”

Zijn advocaat vond de betichting van dronkensch­ap niet bewezen. “Mijn cliënt had te veel gedronken, maar er is geen sprake van dronkensch­ap. Hij had een normale gang en spraak. Het ongeval is gebeurd toen hij in een reflex aan het stuur trok”, zei meester Ward Borgmans. “Eén dag na het ongeval werd hij onder strikte voorwaarde­n vrijgelate­n. Hij rijdt sindsdien niet meer met de wagen en houdt zich aan een avondklok. Wat hem heeft bezield, is nog altijd niet duidelijk. Hij is altijd een plichtbewu­ste jongen geweest.”

Gilles Dierckx was keeper bij FC Borrachio. Sinds zijn overlijden spelen zijn ploegmaats met Gilles

4 ever op hun rug.

Het vonnis volgt over een maand.

Christel Moeder van Gilles

“Hij heeft ons het kostbaarst­e bezit afgenomen. Sindsdien leven we zonder glans. We overleven.”

 ?? FOTO BVDL ?? Het bidprentje van Gilles Dierckx.
FOTO BVDL Het bidprentje van Gilles Dierckx.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Jermo H. verlaat de rechtbank van Turnhout.
FOTO MIA UYDENS Jermo H. verlaat de rechtbank van Turnhout.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium