Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bikers begeleiden gepest meisje van en naar school

Directie Ekerse school en psycholoog hebben twijfels bij effect actie

- BRITT PEETERS

Een 13-jarig meisje dat zich op school gepest voelt, werd gisteren door een motorbende van en naar school geëscortee­rd. Op die manier wil de motorclub het meisje een hart onder de riem steken. De school betreurt de actie. “Dit leidt niet tot oplossinge­n.”

Het was gisteren geen alledaagse woensdagmi­ddag aan de schoolpoor­t van Moretus Ekeren. Een motorbende van een twintigtal motards, de Crusaders for Justice, escorteerd­e een van de leerlingen naar school en zorgde zo voor heel wat ophef.

“We werden een tijdje geleden door de oudere zus van het meisje gecontacte­erd. Ze vertelde ons dat haar 13-jarige zus al een lange tijd gepest wordt en dat er weinig aan veranderde”, vertelt Crusaders-voorzitter Crol. “Door ons in te schakelen hoopte ze dat het pestgedrag meer onder de aandacht zou komen, omdat wij al jaren acties organisere­n voor kinderen die het moeilijk hebben. Later spraken we in ons clublokaal af met de ouders en na een goed gesprek besloten we om actie te ondernemen.”

En zo werd Caroline uit het tweede middelbaar door een horde Harley Davidsonri­jders naar school begeleid. Zelf zat ze achteraan op een van de grootste motoren. De vele leerlingen zetten grote ogen op toen hun schoolpoor­t even zwart van het motorleer kleurde.

De ouders van Caroline waren gisteren niet aanwezig aan de schoolpoor­t. “Dat was een bewuste keuze”, vertelt vader Luc. “Als er ouders aanwezig zijn tijdens de actie, heeft die minder impact. Om dezelfde reden was ze ook onaangekon­digd.”

Volgens de ouders van Caroline heeft de school niet voldoende stappen ondernomen om het pestgedrag te stoppen. “Er is in die twee jaar veel te weinig progressie. Ca- roline voelt zich nog steeds niet goed in haar vel door die pesterijen. Ondanks de gesprekken met de school en CLB blijft de situatie aanslepen. We geloven echt dat de actie van de Crusaders iets kan betekenen, niet alleen voor Caroline, maar ook voor andere leerlingen die gepest worden. Ze weten nu dat ze er niet alleen voor staan.”

Caroline was erg onder de indruk van de actie en probeert alles nog te verwerken. “Maar ze weet dat er nu een grote groep kameraden achter haar staat en dat doet deugd.”

“Niet op de hoogte”

Bij de directie van Moretus, die niet op de hoogte was, sloeg de actie in als een bom. “We betreuren dat de familie van het meisje op deze manier actie heeft ondernomen”, zegt directeur van de derde graad Luc Dewilde. “Onze school staat bekend als een zorgschool en ook in deze situatie hebben we het volledige zorgtrajec­t doorlopen. Er zijn heel wat gesprekken gevoerd tussen ons en de ouders en ook het CLB heeft alles opgevolgd. Bovendien waren we niet op de hoogte dat er zich nieuwe pesterijen voorgedaan zouden hebben.”

“Uiteraard gaan we opnieuw met de ouders aan tafel zitten. Wij vinden het als school heel spijtig dat er op deze manier gehandeld werd en volgens ons leidt dat zeker niet tot oplossinge­n”, besluit Dewilde.

Averechts effect

Ook psycholoog en ‘pestdeskun­dige’ Gie Deboutte heeft zijn twijfels bij de actie. “Het is zeker positief dat het meisje een steungevoe­l krijgt na deze actie. Maar op termijn vrees ik dat ze veeleer een averechts effect kan hebben. Zo’n actie kan al snel heel geforceerd overkomen en het vertrouwen bij het meisje juist minder versterken. Bovendien is het mogelijk dat het net voer biedt aan pesters. Het is altijd beter dat een initiatief binnen de omgeving van het slachtoffe­r gebeurt: in dit geval in de klas. Op die manier zal het veel betekenisv­oller zijn.”

 ?? FOTO WF ?? Caroline kreeg een plekje op de achterzit van een trike.
FOTO WF Caroline kreeg een plekje op de achterzit van een trike.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium