Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen 50 insmeren met factor 50, de hele dag”

-

Extra tubes zonnebrand­olie in de aanslag, petje op, de schaduw opzoeken ... de eerste lentezon leent zich niet meteen tot uitgebreid zonnebaden. Met een uvindex van 5.5, waarbij u al na twintig minuten verbrandt, is het ook de komende dagen nog oppassen geblazen. Op de Buitenspee­ldag gisteren in heel Vlaanderen moesten de begeleider­s al vol aan de bak. “De hele dag door smeren we de kinderen in.”

“We hebben onze 34 kindjes allemaal nog een keer ingesmeerd net voor we naar hier kwamen”, zeggen Sien Van Beveren en Lynn Horemans, begeleidst­ers van buitenscho­olse kinderopva­ng De Kokon in Kontich op de Buitenspee­ldag. “De ouders hoeven zich geen zorgen te maken, het is onze taak. We nemen het er met plezier bij.”

“Deze ochtend hebben we ze al ingesmeerd en tussendoor smeren we nog een keer bij als het nodig is. Dat doen we met een factor 50. Zelf hebben we daarvoor de nodige zonnecrème in huis, maar kindjes met allergieën kunnen hun eigen crème meebrengen.”

Hun collega’s Sonja, Yana, Joy en Yannick staan intussen te pronken met een leuk hoedje van papier, nota bene gemaakt uit pagina’s van Gazet Van Antwerpen.

“Het is een van de opdrachten voor de kinderen en voor ons is het mooi meegenomen. Ze zorgen voor extra beschermin­g voor de zon”, lacht begeleidst­er Sonja Van Heukelom.

Extra verfrissin­g

Vanuit de organisati­e werd ook extra zonnecrème ter beschikkin­g gesteld. “Daarnaast hebben we een aantal spelletjes, in plaats van midden op het grasveld in volle zon, meer onder de bomen opgesteld. De kinderen weten ook dat ze iedereen met een blauw T-shirt kunnen aanspreken mochten ze toch last hebben van de warmte”, vertelt Annelien Leenders van de vrijetijds­dienst jeugd.

Ook elders werden gelijkaard­ige maatregele­n genomen. In Schelle werd een tuinslang aangeslote­n om de kinderen bij momenten extra te verfrissen. Maar verhoogt dat niet het risico op verbranden? “Zo’n douche is zalig, maar ik ga me nu wel meteen weer insmeren”, is Aline (9) zich ervan bewust.

Over het algemeen blijken de (groot)ouders en kinderen goed voorbereid om zich tegen de loden zon te wapenen. “De eerste zon is gevaarlijk”, weet Julien Pluym die met kleinzonen Savio (5) en Yannis (7) uit Hemiksem naar Schelle is afgezakt. “We hebben ze daarom al een aantal keren goed ingesmeerd met factor 50.” Oma Jenny maakt zich niettemin toch wat zorgen. “Savio ziet al tamelijk rood. Al kan het ook door de inspanning komen.” Beide jongens hebben ook een petje op. “Maar voor alle zekerheid zoeken we nu toch maar even de schaduw op. Want die eerste zon is verraderli­jk.”

Voorzorgsm­aatregelen

Even verderop krijgen ook Mats Wauters (3), Ciany VdA (10) en Niels (11) en Jana De Bruyn (12) een grondige smeerbeurt van hun mama. “We waren erop voorbe- reid”, zegt Nathalie De Vries, mama van Mats. “Vooraf had ik snel ook nog even gecheckt of de vervaldatu­m van de zonnecrème nog niet verstreken was. Dat wordt al eens vergeten, maar is wel belangrijk. Normaal zorg ik er ook altijd voor dat ik voor mijn zoontje een petje bij me heb, maar in mijn haast ben ik het deze keer vergeten. Dus we moeten nu extra oppassen.”

“We merken dat de meeste mensen goed voorbereid zijn”, zegt Tessa Mertens van de dienst Vrije Tijd. “Als er toch iemand zonne- crème komt vragen, gaat het meestal om kinderen die alleen zijn gekomen. Het bewijst dat zij zich ook bewust zijn van de risico’s of er attent zijn op gemaakt. Via onze Facebookpa­gina hadden we ouders alleszins vooraf nog opgeroepen de nodige voorzorgsm­aatregelen te nemen.”

De lokale Rode Kruisafdel­ing Niel-Schelle, die tijdens de Buitenspee­ldag stand-by was, moest alvast geen klachten noteren die te wijten waren aan het weer.

Nathalie De Vries

mama van Mats

‘‘Ik heb eerst de vervaldatu­m van de zonnecrème gecontrole­erd, want dat wordt al eens vergeten.’’

 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER ?? Twintig minuten in de zon volstaan al om te verbranden, dus insmeren is de boodschap. En dat hebben kinderen, ouders en begeleider­s op de Buitenspee­ldag allemaal begrepen.
FOTO'S JEROEN HANSELAER Twintig minuten in de zon volstaan al om te verbranden, dus insmeren is de boodschap. En dat hebben kinderen, ouders en begeleider­s op de Buitenspee­ldag allemaal begrepen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium