Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook hier nog jaarlijks 1.000 duiveluitd­rijvingen

200-tal priesters volgt cursus exorcisme in Vaticaan

- CHRIS SNICK

In het Vaticaan volgen momenteel zo’n 200 priesters uit 50 verschille­nde landen een cursus exorcisme. Volgens onze bisdommen lijken er niet direct Belgen bij te zitten, maar toch wordt de praktijk ook hier nog uitgevoerd. “In Averbode kloppen er jaarlijks toch nog een duizendtal mensen aan die menen dat ze bezeten zijn”, zegt theoloog Hans Geybels (KUL)

Eén week duurt de cursus waarbij de priesters lezingen te horen krijgen van exorcisten, psychologe­n, dokters, kerkhistor­ici ... En er zijn steeds meer geïnteress­eerden. In de meer dan tien jaar dat de cursus gegeven wordt, is het aantal deelnemers zo goed als verdubbeld. “Vooral vanuit Afrika of LatijnsAme­rika is er veel interesse voor”, zegt Geybels. “Daar leeft het toch meer dan hier. Door de cultus van de voorouders geloven velen dat de lucht er als het ware vol demonen zit. Hier gaan we er iets nuchterder mee om.

Maar dat betekent niet dat ‘satan’ hier geen voet aan de grond heeft. Ook hier heeft elk bisdom nog steeds zijn eigen exorcist. “Omdat er vraag naar is”, zegt jezuïetenp­ater Wauthier de Mahieu (84), exorcist van het bisdom Brugge. “Maandelijk­s komen er gemiddeld een à twee mensen langs.” In de abdij van Averbode ligt dat aantal nog veel hoger. “Dat is dan ook de verzamelpl­aats voor het exorcisme in ons land”, zegt Geybels. “Van overal komen mensen daarnaarto­e. Volgens de laatste cijfers die ik te zien kreeg, zou het gaan om een duizendtal aanvragen per jaar. Cijfers die overigens best wel stabiel blijven.”

Kruisen en Latijnse teksten

Al benadrukt Geybels wel dat we er ons geen taferelen bij moeten voorstelle­n waarbij mensen vastgebond­en worden en priesters Latijnse teksten prevelen terwijl ze een houten kruis voor zich houden. “Het beste synoniem voor exorcisme is dezer dagen het ‘pastoraal gesprek’. Dat is ook wat in die exorcismec­ursus wordt aangeleerd. Exorcisme is nu vooral psychologi­e. Wanneer mensen denken dat ze bezeten zijn, is er doorgaans een dieper psychologi­sch probleem en wordt er samen gezocht naar de oorzaak ervan. Door te praten, samen te bidden, of, als de persoon daar zelf om vraagt, hem met wijwater te besprenkel­en. Maar dat gebeurt echt maar weinig meer.”

“Van het idee of geloof dat het kwade daadwerkel­ijk iemands lichaam over kan nemen, zijn we hier afgestapt. Al betekent dat niet dat mensen die dat vertellen, niet serieus genomen worden. Daarmee bewijs je ze ook geen dienst. Daarom is het exorcisme ook in 2018 nog steeds belangrijk in de kerk.”

Hans Geybels

Theoloog KU Leuven

‘‘Een psychologi­sch ‘pastoraal gesprek, dat is het beste synoniem voor het exorcisme van tegenwoord­ig’’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium