Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klokkenlui­der F-16’s houdt voet bij stuk

Crisis bij Defensie gaat nog niet helemaal liggen

-

Op de eerste hoorzittin­g in de nasleep van het F-16vervangi­ngsdossier gaf luitenantk­olonel Rudi Decrop een uitvoerige uitleg waarin hij zei dat F-16’s wel degelijk langer kunnen vliegen, en dat “zonder grote kosten”. Kolonel Peter Letten wuifde de argumenten weg.

Een tiental officieren woonden gisteren de eerste hoorzittin­g bij na de heisa over de mogelijke levensduur­verlenging van de F-16’s, die de positie van defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) aan het wankelen bracht.

De hoofdrol was weggelegd voor luitenant-kolonel Decrop, beter bekend als ‘kolonel X’. Hij probeerde meermaals tevergeefs zijn oversten te overtuigen van het belang van een memo van constructe­ur Lockheed Martin over de levensduur­verlenging.

Decrop onderbouwd­e zijn standpunt met een uitvoerige uitleg over de mogelijkhe­id om de F-16’s langer te laten vliegen. Afgelopen vrijdag maakte Defensie nog brandhout van die piste, omdat onze vloot niet voldoende technisch is uitgerust. “Maar de toestellen zouden zelfs tot twintig jaar langer kunnen vliegen”, aldus Decrop.

Parlements­leden van zowel meerderhei­d als oppositie reageerden onthutst. “Wij hebben hierover een heel ander verhaal gehoord van Defensie”, aldus CD&V’er Veli Yüksel. Voor SP.A moet de vervanging­sprocedure opgeschort worden. “De minister bleef maar volhouden dat de levensduur niet kan worden verlengd, en nu zegt dé specialist dat het wel kan!”

Technisch meningsver­schil

Meteen na de toelichtin­g van ‘X’ ging kolonel Peter Letten, zijn overste, in de tegenaanva­l.

“Ik vertrouw enkel geschreven documenten die voldoende onderbouwd zijn. En als vlootbehee­rder kan ik uit de memo geen levensduur­verlenging afleiden”, zei hij. “Ik kan het niet ontken- nen: er is een technisch meningsver­schil tussen Decrop en mij.”

Eerder op de dag had de grote baas van het leger, stafchef Marc Compernol, zijn mannen al in beschermin­g genomen. “De materiaalb­eheerder besliste om de memo van Lockheed niet verder door te sturen, en die beslissing vind ik verdedigba­ar.”

Volgende week volgt de tweede en laatste hoorzittin­g, waarin spilfigure­n als Frederik Vansina, hoofd van de luchtmacht, en Claude Van de Voorde, voormalig kabinetsch­ef van minister Vandeput, zullen spreken.

 ?? FOTO BELGA ?? Luitenant-kolonel Rudi Decrop gaf tijdens de hoorzittin­g een pleidooi voor de verlenging van de levensduur.
FOTO BELGA Luitenant-kolonel Rudi Decrop gaf tijdens de hoorzittin­g een pleidooi voor de verlenging van de levensduur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium