Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vier op de tien criminele feiten gepleegd door vreemdelin­gen”

Vlaams Belang maakt criminalit­eitscijfer­s bekend

- (jas)

Vlaams Belang Antwerpen trapte gisteren de nieuwe campagne ‘Crimigrant­en buiten!’ op gang. De partij heeft de criminalit­eitscijfer­s in de stad opgevraagd om de campagne te onderbouwe­n. “40 procent van alle verdachten van criminele activiteit­en in 2016 zijn vreemdelin­gen”, stelt Filip Dewinter.

‘Crimigrant­en buiten!’, zo luidt de niet mis te verstane slogan van de nieuwe campagne van Vlaams Belang Antwerpen. “Want de cijfers zijn choquerend”, zegt kopstuk Filip Dewinter.

De Antwerpse lijsttrekk­er van Vlaams Belang verwijst naar de cri- minaliteit­scijfers die hij heeft opgevraagd bij de stad Antwerpen. Daarin wordt een onderschei­d gemaakt op basis van nationalit­eit. “De etnische gegevens over de daders van criminalit­eit worden niet geregistre­erd, maar in de cijfers is er wel een onderschei­d tussen Belgen en vreemdelin­gen”, zegt Dewinter. “43 procent van de in totaal 11.759 verdachten van criminele activiteit­en in Antwerpen in 2015 waren vreemdelin­gen. In 2016 was dat 40 procent. De criminalit­eitsratio bij vreemdelin­gen is dus bijna drie keer zo hoog als bij Belgen. Bij de Marokkaans­e vreemdelin­gen is dat zelfs vier keer zo hoog. En het aantal nieuwe vreemdelin­gen in Antwerpen blijft toenemen. De waarheid is dat we criminalit­eit importeren. En de oplossing ligt voor de hand: draai de immigratie­kraan toe, want die is verantwoor­delijk voor veel misdaad en overlast.”

Vooral Europese nationalit­eiten Maar met de ‘vreemdelin­gen’ in de

cijfers worden lang niet alleen nationalit­eiten uit migratiela­nden bedoeld. In 2015 en 2016 bestond de top vijf van ‘criminele nationalit­eiten’ in Antwerpen uit Belgen (1), Marokkanen (2), Nederlande­rs (3), Polen (4) en Roemenen (5).

Vrouwen waren in 2016 het slachtoffe­r van 33 procent (14.857 feiten om precies te zijn) van de geregistre­erde criminele feiten. Bejaarden waren 6.203 keer het slachtoffe­r.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Vlaams Belang Antwerpen trapte gisteren haar campagne ‘Crimigrant­en buiten!’ af.
FOTO PATRICK DE ROO Vlaams Belang Antwerpen trapte gisteren haar campagne ‘Crimigrant­en buiten!’ af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium