Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik schaam mij om nog stickers te verkopen”

Vrijwillig­ers Rode Kruis niet te spreken over reclamefil­mpje

- THOMAS JANSEN

Een reclamefil­mpje van het Rode Kruis, bedoeld om de stickeract­ie te promoten, schiet bij de vrijwillig­ers in het verkeerde keelgat. Dat ze worden geschetst als opdringeri­g en arrogant pikken ze niet. “Als dit gedrocht niet ingetrokke­n wordt, overweeg ik niet meer mee te doen.”

Vanaf vandaag gaan duizenden vrijwillig­ers van het Rode Kruis twee weken lang de straat op om stickers te verkopen. Die stickerver­koop leverde vorig jaar 3,25 miljoen euro op, een bedrag dat integraal naar de lokale werking gaat. Om iedereen te overtuigen 5 euro klaar te leggen, startte het Rode Kruis deze week met een reclamecam­pagne.

In de tv-spot zien we vrijwillig­er Ivo, gespeeld door acteur Peter Van den Eede, aan het werk op een kruispunt. Wanneer een man in een auto zegt dat hij al een sticker heeft, ontstaat een eindeloze discussie. “Waarom ligt die dan niet op het dashboard? Schaam je je misschien voor het Rode Kruis”, roept de vrijwillig­er. Uiteindeli­jk smeert hij de automobili­st nog vier stickers aan, waarvan hij er een agressief op het gezicht van de man plakt.

Vrijwillig­ers zijn niet te spreken over de spot. “De agressieve aanpak stoort mij”, zegt Danny Hulsmans, al meer dan twintig jaar vrijwillig­er in Ham. “Nooit zal ik iemand dwingen te kopen.”

“Ik schaam mij haast nu al om de straat op te komen met mijn stickers en mijn vrijwillig­ersuniform”, schrijft Jos Debruyne op Facebook. “Wat een vulgaritei­t. Als dit gedrocht niet ingetrokke­n wordt, zal ik overwegen er dit jaar niet mee op uit te trekken.”

“Het Rode Kruis vraagt ons altijd beleefd te zijn”, zegt een vrijwillig­er die liever anoniem blijft. “En dan komen ze met dit filmpje.”

Minder braaf zijn

Rode Kruis Vlaanderen erkent dat er negatieve reacties zijn, maar zegt dat het merendeel het reclamefil­mpje wél kan smaken. “Er zit inderdaad veel humor en zelfspot in”, zegt woordvoerd­er An Luyten. “Het was ook onze bedoeling een beetje te breken met ons brave imago. Op die manier willen we vooral jongeren aantrekken. Maar het belangrijk­ste is dat iedereen weet dat vanaf donderdag weer duizenden vrijwillig­ers de straat opgaan met stickers.” Het Rode Kruis benadrukt nog dat de campagne gemaakt is met veel input van de vrijwillig­ers.

Vrijwillig­er

‘‘Het Rode Kruis vraagt ons altijd beleefd te zijn. En dan komen ze met dit filmpje.’’

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Fragment uit de tv-spot.
FOTO RR Fragment uit de tv-spot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium