Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De dokter betaalt het gelag

- ELINE BERGMANS

André Gyselbrech­t (67) zal naar alle waarschijn­lijkheid beroep aantekenen tegen de 27 jaar cel die hij kreeg, omdat hij zijn schoonzoon liet vermoorden.

Stijn Saelens hield er misschien excentriek­e ideeën op na. Maar volgens de Brugse rechtbank was hij vooral ook een toegewijde vader. “Een vader die inzat met zijn kinderen, die met hen ging zwemmen en in de tuin speelde of hen meenam naar Disneyland Parijs”, aldus het vonnis.

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgescho­ten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn lichaam werd twee weken later aangetroff­en vlak bij een chalet van Pierre Serry in MariaAalte­r. Vlak na die feiten kwam zijn schoonvade­r André Gyselbrech­t, toen huisarts in Ruisele- de, in het vizier als de opdrachtge­ver voor de moord.

Bij de start van zijn proces in mei 2017 bekende de dokter dat hij de opdracht voor de moord had gegeven. Voordien had hij dat vijf jaar lang ontkend. Zijn entourage heeft er al die tijd alles aan gedaan om Stijn Saelens af te schilderen als een incestueuz­e gek. Maar die ballon werd gisteren doorprikt.

De rechtbank toonde wel begrip voor de angst die hij moet gevoeld hebben toen Gyselbrech­t in 2011 over het grensovers­chrijdend gedrag werd ingelicht. “Maar Stijn Saelens was geen gestoord individu die zijn vrouw en kinderen in gevaar bracht”, aldus het vonnis. Waarna uitvoerig werd toegelicht hoe de gezinssitu­atie verbeterde, ondanks de controledw­ang van de schoonvade­r/dokter.

De rechtbank haalde ook flink uit naar de verdedigin­g van dokter Gyselbrech­t, die de pers had proberen te beïnvloede­n. “Merkwaardi­g was de persconfer­entie die Gyselbrech­t na zijn vrijlating belegde met zijn toenmalige advocaat (Jef Vermassen, red.), en het feit dat de advocaat twee journalist­en belde om te melden dat Saelens het misbruik had toegegeven”, klonk het. “Dat moet de zogenaamde beschermin­g van zijn kleindocht­er tot haar proporties terugbreng­en.”

Dokter Gyselbrech­t bleef na zijn arrestatie ook zeggen dat het gerecht te traag of niet gereageerd heeft op zijn klachten over het seksueel overschrij­dend gedrag van Saelens. Maar ook die aantijging­en werden door de rechtbank ontkracht.

Dat de dokter geen spijt betuigt, maar zich tot op zijn proces bleef opwerpen als beschermer van zijn familie, werd hem zwaar aangereken­d. “Elisabeth heeft wel een vergevende houding aangenomen, maar het is niet goed dat de kinderen met een irreëel negatief beeld van hun vader rondlopen en een irreëel positief beeld van hun grootvader”, aldus het vonnis.

In beroep

André Gyselbrech­t, die alles bij elkaar al iets langer dan vier jaar in voorhechte­nis zit, werd gisteren veroordeel­d tot een gevangenis­straf van 27 jaar. “Buiten proportie”, vindt zijn advocaat Johan Platteau. “Ik heb in mijn leven 83 moordzaken gedaan en heb nog nooit iemand verdedigd die in zijn leven meer zijn best heeft gedaan. Maar daar heeft de recht- bank weinig rekening mee gehouden, waardoor ik mijn cliënt heb aangeraden in beroep te gaan.”

Zijn vroegere vriend Pierre Serry, die als tussenpers­oon optrad, kreeg 21 jaar cel. Het parket had 26 jaar voor hem gevraagd, maar de rechter oordeelde dat ook Serry onder druk werd gezet door Gyselbrech­t. De twee Nederlande­rs kregen 15 en 27 jaar cel voor hun rol bij de moord.

Via haar advocaat reageerde de familie van Stijn Saelens tevreden op het vonnis. “Het is goed dat de manipulati­eve en tirannieke kant van André Gyselbrech­t aan bod kwam. Voor mijn cliënten is het vooral belangrijk dat het jarenlang besmeuren van hun zoon onderuit werd gehaald”, zei Jan Leysen.

 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Evert de Clerq (54) Tussenpers­oon 27 jaar Pierre Serry (67) Tussenpers­oon 21 jaar André Gyselbrech­t (67) Opdrachtge­ver van de moord 27 jaar Roy Larmit (40) Mededader aan huurmoord 15 jaar
FOTO SIMON MOUTON Evert de Clerq (54) Tussenpers­oon 27 jaar Pierre Serry (67) Tussenpers­oon 21 jaar André Gyselbrech­t (67) Opdrachtge­ver van de moord 27 jaar Roy Larmit (40) Mededader aan huurmoord 15 jaar
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium