Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Valse verpleegst­er steelt tienduizen­den euro van bejaarden

Parket eist zeven jaar cel voor leden van ‘rusthuisbe­nde’

-

Het Openbaar Ministerie heeft zeven jaar cel geëist voor leden van de beruchte ‘rusthuisbe­nde’, die in heel Vlaanderen bejaarden beroofde van hun geld en juwelen. De bende zette daarvoor een valse verpleegst­er in.

De vier Nederlands­e Romazigeun­ers riskeren elk zeven jaar celstraf voor een lange lijst diefstalle­n in rusthuizen. De bende maakte minstens dertien slachtoffe­rs. Bij vijf andere bleef het bij een poging. De bende ging vol- gens de procureur altijd op dezelfde manier tewerk. Ruscha K. (31) deed zich voor als verpleegst­er en bracht de bejaarde naar de badkamer voor verzorging. Intussen werd de kamer van het slachtoffe­r doorzocht door haar handlanger(s).

Tussen juni en oktober 2017 werden diefstalle­n of pogingen daartoe gepleegd in rusthuizen in Antwerpen, Kapellen, Bornem, Putte, Brecht, Wommelgem, Kontich, Brasschaat en Laakdal. Ook in het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas, Beveren, Waasmunste­r, Lochristi en Wachtebeke werd toegeslage­n.

De bende ontvreemdd­e vooral juwelen en cash geld. Bij een 96jarige dame die in een rusthuis in Laakdal verbleef, wisten ze op 17 oktober 2017 maar liefst 30.000 euro buit te maken. Het slachtoffe­r hield haar geld het liefst dicht bij haar, in plaats van het op de bank te zetten.

Een tiental dagen na die diefstal werd de Volkswagen Polo van Rakech H. (54) tegengehou­den in de buurt van hetzelfde rusthuis. Zijn wagen was al meermaals in de buurt van de feiten geregistre­erd door ANPR-camera’s. Hij speelde de rol van taxichauff­eur voor de bende en vervoerde Ruscha K., haar echtgenoot Giulio N. (48) en Oliver B. (38).

Ze ontkenden aanvankeli­jk iedere betrokkenh­eid bij de diefstalle­n. Giulio N. gaf uiteindeli­jk toch een vijftal feiten toe, maar zei er meteen bij dat zijn vrouw Ruscha K. de drijvende kracht was. Zij beriep zich op haar zwijgrecht en liet verstek gaan op het proces. Rakech H. vroeg de vrijspraak: hij was slechts de ‘taxichauff­eur’ die de anderen tegen betaling had rondgerede­n zonder vragen te stellen. Oliver B. vroeg voor het merendeel van de feiten de vrijspraak.

De juwelen die de bende buit maakte, werden in maffieuze goudwinkel­s in de Pelikaanst­raat verkocht. De bende werd meermaals in het Diamantkwa­rtier opgemerkt door bewakingsc­amera’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium