Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leverden Antwerpse bedrijven Syrië basisgrond­stof voor gifgas?

-

Midden mei moeten drie Antwerpse vennootsch­appen zich voor de correction­ele rechtbank in Antwerpen verantwoor­den. Groothande­l A.A.E. Chemie Trading uit Kalmthout heeft, aldus het weekblad Knack, met de steun van logistiek specialist Danmar Logistics (Stabroek) en het in douanedocu­menten gespeciali­seerde zusterbedr­ijf Anex Customs (Hoevenen), tussen mei 2014 en december 2016 in acht zendingen 168 ton isopropano­l naar Syrië gestuurd. Voor dat product was sinds juli 2013 nochtans een vergunning vereist. Opmerkelij­k is dat Anex Customs al op 2 april vorig jaar failliet werd verklaard, maar Danmar Logistics het nog steeds als zusterbedr­ijf op zijn website vermeld.

Isopropano­l is via een complex procedé een basismidde­l om uiteindeli­jk het zenuwgas sarin aan te maken. En net dat gif werd onlangs wellicht door het Syrische regime nog maar eens ingezet tegen de eigen bevolking.

Noch bij A.A.E. noch bij Danmar werd gisteren de telefoon beantwoord. Volgens hun verklaring­en werd het goedje echter al jaren geleverd aan niet-verdachte Syrische partners die het gebruiken in de verfindust­rie. De betrokken Antwerpse bedrijven stellen dat ze niet eens wisten dat hier sinds 2013 een vergunning voor nodig was én dat de bestemming ook niet werd verdoezeld. Duidelijk is wel dat de isopropano­l niet in Antwerpen werd gemaakt. “Meestal voeren de Antwerpse bedrijven dit zelf in”, aldus een expert. “Wellicht is dit materiaal dus in België ingevoerd en dan via ons land uitgevoerd. Naar Syrië.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium