Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rottende bananen doen drugsimpor­teurs de das om

19 leden van ‘Bananenben­de’ voor rechter na invoer van 3,5 ton cocaïne

- SAM REYNTJENS

Negentien leden van de zogenaamde ‘Bananenben­de’ staan vanaf vandaag terecht voor de rechtbank in Antwerpen. De groep wordt verantwoor­delijk gehouden voor de invoer van bijna 3,5 ton cocaïne. Alles startte met acht achtergela­ten containers.

Bij wijze van boutade wordt al eens gezegd dat bananen enkel en alleen ingevoerd worden om er cocaïne tussen te verbergen. Hoewel enigszins overdreven, zijn er soms toch organisati­es die deze stelling proberen te onderbouwe­n. Een van die groepen staat vandaag voor de rechtbank in Antwerpen. Met negentien zijn ze, mannen tussen 25 en 55 jaar oud en één vrouw van 43. Belgen en Nederlande­rs met adressen in en rond Antwerpen, in Limburg, in het Brusselse, in Nederland en zelfs in Bredene. Het slotakkoor­d van een onderzoek dat startte bij een lading rottende bananen in de haven.

Afgeluiste­rd in de auto

Acht koelcontai­ners wekten in november 2015 argwaan op aan kaai 730 aan het Delwaidedo­k in de haven van Antwerpen. Niet alleen stonden de bananen al geruime tijd – sommige containers al zeker vijftig dagen – te rotten, er was ook het prijskaart­je. Tienduizen­den euro’s voor de lading, het niet-afhalen en het laten vernietige­n. Opvallend gedrag, zeker omdat de firma voor wie het fruit eigenlijk bestemd was nadien opnieuw bananen liet overkomen uit Zuid-Amerika. Op dat moment werden de telefoons van verschille­nde bendeleden al afgetapt, werden er observatie­s gedaan en had de federale gerechteli­jke politie al een aardig zicht op Karim ‘Zulu’ A. en de organisati­e errond. Maandenlan­g werd hij geobservee­rd en volgden de speurders elke stap van Karim A., naar contacten in Nederland, naar een garagist in Schoten, naar Hendrik A. in Limburg.

Karim A. was dan wel voorzichti­g in zijn communicat­ie aan de telefoon, in zijn auto sprak hij in minder bedekte bewoording­en over zijn illegale zaken. In maart 2016 installeer­den de speurders afluistera­pparatuur in zijn Mercedes. Vijf maanden lang kon Karim A. daar geen woord wisselen zonder dat de politie het hoorde.

3.488 kilo cocaïne De politie kon dan ook perfect volgen hoe de zenuwachti­gheid in de groep soms hoge pieken bereikte.

Bijvoorbee­ld in augustus 2016, toen de douane 1.731 kilogram cocaïne aantrof in een container bestemd voor een firma die aan de groep rond Karim A. gelinkt wordt. Ze horen hoe Karim A. in de auto bespreekt hoe hij verantwoor­ding zal afleggen bij de organisati­e in Nederland en hoe de verkoop van de deklading bananen – ver onder de prijs – georganise­erd moet worden. Na de eerste vangst wordt onmiddelli­jk een nieuwe firma ingeschake­ld, met als bestemming­sadres weliswaar dezelfde loods in Sint-Kate- lijne-Waver. Wanneer havenarbei­ders bij toeval in een lading bananen voor die firma nog eens 1.757 kilo coke vinden, beslist de politie in te grijpen.

Er volgt een golf huiszoekin­gen en arrestatie­s maar spilfiguur Karim A. kan de dans aanvankeli­jk nog ontspringe­n. Hij wordt uiteindeli­jk toch aangehoude­n maar doet er tot op vandaag het zwijgen toe. Volgens de onderzoeke­rs was Karim A. evenwel al lang bezig met de organisati­e van uithalinge­n. Maanden voor de start van het onderzoek bood de hoofdverda­chte zich al aan op de fruitkaaie­n in de Antwerpse haven. Een spontane sollicitat­ie die volgens de speurders diende om te infiltrere­n in de haven en zo van binnenuit de invoer van cocaine te organisere­n. Karim A. sollicitee­rde samen met zijn schoonbroe­r Khalid O. A., medeverdac­hte in dit dossier. Ze gedroegen zich zo opvallend dat Belgian New Fruit Wharf na de ‘sollicitat­ie’ de politie waarschuwd­e. Hun houding, hun dure kledij en hun dure horloges maakten het duo toen al verdacht.

Vandaag zal het Openbaar Ministerie straffen vorderen, waarna de eerste pleidooien van de verdedigin­g zullen volgen. Vermoedeli­jk zal er ook vrijdag en mogelijk nog later verder worden gepleit.

 ?? FOTO RR ?? De lading cocaïne die op 2 augustus 2016 werd onderschep­t door de douane.
FOTO RR De lading cocaïne die op 2 augustus 2016 werd onderschep­t door de douane.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium