Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jongeren zamelen kleding in voor kankerpati­ënten

Initiatief van studenten Universite­it Antwerpen

- ANNE JANSEN

Een groep van vijf studenten van de Universite­it Antwerpen houdt een kledinginz­ameling voor Huis Klaas, een vzw waar kankerpati­ënten in kansarmoed­e gratis kunnen winkelen. “Mensen mogen gratis spullen meenemen en zijn daar heel dankbaar voor”, aldus Amber Neefs, hoofdverpl­eegkundige oncologie.

Huis Klaas is een vzw op campus Sint-Vincentius van ziekenhuiz­engroep GZA in de Sint-Vincentius­straat. “Huis Klaas werd opgericht voor kankerpati­ënten die hier onder behandelin­g zijn”, zegt Amber Neefs, hoofdverpl­eegkundige op de afdeling oncologie. “Een deel van hen heeft een kleiner inkomen omdat ze minder kunnen werken. Ook hebben ze een heleboel ziektekost­en. Wij zien dit veel gebeuren bij jonge gezinnen. Deze mensen hebben vaak een eigen huis en kinderen, wat ook veel kosten met zich meebrengt. Mensen gaan dan eerst besparen op extra dingen zoals speelgoed en kleding. Daarom bieden wij hen die spullen aan, waar ze heel dankbaar voor zijn.”

Lotte Bruggeman is een van de vijf studenten die zich nu inzetten voor Huis Klaas. “Voor onze master meertalige profession­ele communicat­ie moeten we voor een vzw of organisati­e alle communicat­ie doen. Via Facebook kwamen we terecht bij Huis Klaas. Wij zagen dat zij nog weinig communicat­iemiddelen inzetten, wat voor ons een mooie kans was.”

De organisati­e bestaat sinds mei 2017. Amber: “We bestaan nu bijna een jaar en hebben al tussen de 75 en 100 patiënten bereikt die dan meerdere keren komen. We merken dat de drempel de eerste keer hoog is, maar dat betert snel. Eerst focusten we op patiënten die in ons oncologisc­h centrum in behandelin­g waren, maar nu gaan we met de Stichting tegen Kanker ook andere ziekenhuiz­en aanspreken. Zij gaven ons ook een budget om iemand deeltijds in dienst te nemen.”

Amber Neefs Sint-Vincentius ‘‘Mensen met kanker hebben soms een kleiner inkomen omdat ze minder kunnen werken. En ze hebben ook een heleboel ziektekost­en.’’

Speelgoed en boeken

De kledinginz­ameling gebeurt vooral intern. Amber: “Onze medewerker­s kunnen spullen doneren in boxen en onze vrijwillig­ers selecteren die spullen. Alles wat we niet kunnen gebruiken, geven wij dan weer door aan andere organisati­es.”

De winkel is open tussen 14 en 17u op dinsdag en woensdag en op afspraak. Patiënten kunnen er ook terecht voor een luisterend oor. De kledinginz­ameling van de studenten vindt plaats op dinsdag 24 april. De locatie is Agora op de stadscampu­s van de universite­it, Grote Kauwenberg 2. Mensen kunnen daar kleding en andere spullen zoals speelgoed of boeken inleveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium