Gazet van Antwerpen Stad en Rand

PLAYOFF 1 VANDAAG 20.30U Leko grijpt in: Refaelov terug naar de bank

Trainer Club Brugge kiest tegen Charleroi opnieuw voor twee spitsen

-

Na de nul op zes op verplaatsi­ng is het genoeg geweest voor Ivan Leko. Als de Kroaat zijn plannen op training doortrekt, staan er vanavond tegen Charleroi opnieuw twee spitsen op het veld voor Club Brugge: Abdoulay Diaby en Wesley. Lior Refaelov is het slachtoffe­r van dienst. “We waren te veel bezig met mooi voetbal en niet meer met rendement.”

Het plaatje klopte helemaal. De 3-5-1-1 die Ivan Leko hanteerde tegen AA Gent en Anderlecht, was voor alles een oplossing. Niet alleen zou het Club Brugge wat meer kracht op het middenveld brengen, het was ook de uitgelezen kans om Lior Refaelov opnieuw in de ploeg te brengen. De Israëlier was na een paar goede gesprekken met Leko terug in de gratie van de trainer gevallen en kreeg voor aanvang van Play-off 1 te horen dat “er een plan klaar lag” voor hem, een plan dat na zijn goede invalbeurt in Sint-Truiden en zijn omgezette strafschop tegen Genk voor het eerst in werking trad in Gent. “Onze spitsen hebben de laatste tijd weinig gescoord, daarom heb ik het ook geprobeerd met Rafa”, aldus Leko. “Ik vond hem tegen Gent en Anderlecht een van de betere spelers, maar de resultaten waren er niet. Ook merkte ik dat in die twee matchen andere spelers niet meer een bepalende functie hadden.”

Meer bal, minder goals

“Als je met Refaelov speelt, kan je de grote kracht van Vormer niet gebruiken: die van de infiltrati­e”, zegt analist Eddy Snelders. En niet alleen die van Vormer. Met de intrede van Refaelov kwamen ook Hans Vanaken en Anthony Limbombe - die enkel speelde tegen Anderlecht - minder uit de verf. “Het kan dat de veranderin­g van systeem daar iets mee te maken heeft”, geeft Leko toe. “Wesley is geen Rafa en Rafa is geen Wesley. Elke speler met een ander profiel heeft een invloed op hoe het team speelt. Maar ik denk nu niet dat het de voorbije twee matchen slecht was. In Gent hadden we 57 procent balbezit, hadden wij elf corners en zij maar twee. En hoewel balbezit in mijn ogen eigenlijk niets betekent: ook tegen Anderlecht hadden we de bovenhand. En als er één iets is wat Hein Vanhaezebr­ouck altijd graag wil, dan is het balbezit.”

Verticaal voetbal

Conclusie: het lag de voorbije twee matchen niet aan een gebrek aan dominantie, wel aan een gebrek aan rendement, aan efficiënti­e, aan doelpunten. En dat stoort Leko. “Onze grote kracht in de reguliere competitie was dat rendement: verticaal voetbal, lopende mensen, goede positioner­ing in het strafschop­gebied, schoten vanuit de tweede lijn. Maar tegen Gent en Anderlecht hadden we spelers met een ander profiel die voor controle en balbezit kozen. We hadden geen lopende mensen meer, geen drie of vier spelers in de zestien van de tegenstand­er. We waren gewoon bezig met mooi voetbal. Te mooi voetbal in Gent en te mooi voetbal tegen Anderlecht.”

Te weinig diepgang, zeg maar. Of zoals Eddy Snelders het verwoordt: “Met Refaelov én Vanaken in de ploeg krijg je een ploeg die te bot en te stomp is.”

Vervangt Diatta Cools?

Daarom dat Leko deze week op training teruggreep naar een 3-5-2, het systeem waarmee hij voorheen successen boekte. Zonder Refaelov in de ploeg, maar wel met Wesley. Op rechts kreeg Krépin Diatta dan weer een kans, al wordt het afwachten of die de voorkeur zal krijgen op Dion Cools die sinds zijn contractve­rlenging drie weken terug een paar mindere matchen speelde. “Het is toch logisch dat spelers die individuel­e prijzen winnen (Vormer en zijn

Gouden Schoen, red.), Rode Duivel worden (Limbombe, red.) of een nieuw contract krijgen (onder anderen Cools, red.) soms wat decompress­ie tonen”, vindt Leko. “Dat is menselijk. In een seizoen heeft iedereen wel eens een mindere periode, al draait het daar voor mij niet om. De kwestie is niet of Refaelov of Vanaken moet spelen, of Diaby of Wesley moet spelen, maar wel dat er energie en spirit in het elftal komt. En ik weet perfect dat ik tegen Charleroi een Club Brugge met energie en spirit op het veld zal zien staan. Een sterk Club met veel power, veel energie en goed collectief voetbal. Dat moet onze reactie zijn.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium