Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een WK zonder mij zou geen WK zijn”

Publicitei­tsstunt voor zijn gokbedrijf of uitgereikt­e hand naar Zweedse bondscoach?

- KOEN VAN UYTVANGE

Als Zlatan spreekt, luistert de wereld. Zeker als hij zelf verkondigt dat hij “zeker naar de wereldbeke­r gaat”, twee jaar na zijn afscheid van de Zweedse nationale ploeg. De vraag is alleen of Ibrahimovi­c naar Rusland vliegt als voetballer of als uithangbor­d.

De Zweedse krant Aftonblade­t hield een week lang een poll: “Moet Zlatan Ibrahimovi­c mee naar het WK in Rusland?” Ruim 250.000 mensen gaven hun mening en wat bleek? Het ja-kamp is bijna even groot als dat van de fans die hem straks liever niet over hun tv-scherm zien passeren.

Ibrahimovi­c verdeelt zijn land, ook nu hij zelf heeft verkondigd dat hij in Rusland te zien zal zijn. “Ik ga naar de wereldbeke­r”, verkondigd­e hij in dinsdag in de Amerikaans­e talkshow van Jimmy Kimmel. Daar zette de 36-jarige aanvaller weer eens een groteske vertolking van zichzelf neer. “Een WK zonder mij zou geen WK zijn”, zei Ibra, amper lachend.

De vraag is of Ibrahimovi­c daadwerkel­ijk als lid van de Zweedse nationale ploeg gaat. Een vraag waarvoor de nieuwe spits van LA Galaxy wegdook: “Als ik meer zeg, hang ik. Ik moet opletten wat ik zeg.” Zondag nog tweette hij dat “zijn kansen om te spelen op het WK torenhoog waren.” Het bleek een verwijzing te zijn naar een nieuwe publicitei­tscampagne van Bethard, het gokbedrijf waarvan Ibrahimovi­c mede-eigenaar is. Dat “spelen” sloeg dus op gokken op WK-wedstrijde­n.

Dinsdag onthulde hij zichzelf ook nog eens als officieel ambassadeu­r voor Visa, één van de officiële sponsors van het WK. Misschien gaat Ibrahimovi­c gewoon als sandwichma­n van Visa naar Rusland en niet eens als speler?

Of is dit een toenaderin­g naar de Zweedse bondscoach? Janne Andersson is namelijk niet van mening veranderd. “Hij heeft in 2016 beslist de nationale ploeg te verlaten. Het is niet aan mij om hem te bellen. Als hij er opnieuw over nadenkt, moet hij me maar bellen. Ik ga het in elk geval niet doen”, zei hij al meermaals.

Fysieke achterstan­d

Twee jaar geleden, na de verloren EK-wedstrijd tegen België, nam Ibrahimovi­c definitief afscheid van de Zweedse nationale ploeg. Een comeback leek veraf omdat hij vorig jaar acht maanden aan de kant stond met een knieblessu­re en daardoor bij Man United geen succesvoll­e terugkeer kon maken. Intussen speelt én scoort hij weer voor LA Galaxy, maar hij maakte nog geen enkele keer 90 minuten vol en kampt naar eigen zeggen nog met een fysieke achterstan­d.

Hoewel de publicitei­t zeker meespeelt, wordt in Zweden toch geloofd dat hij daadwerkel­ijk wil deelnemen aan de wereldbeke­r, zijn derde overigens na 2002 en 2006. Op voorwaarde dat hij zichzelf fit genoeg acht. En mogelijk als supersub.

Zijn fysieke gesteldhei­d is echter niet het enige probleem. Dat Ibra een gokbedrijf in zijn portefeuil­le heeft zitten, is in strijd met de ethische code van de FIFA. Tenzij hij een achterpoor­tje weet te vinden, belet ook dat hem van een deelname aan het WK.

Ibrahimovi­c naar Rusland: het kan dus best zijn. Maar in welk plunje? Niemand die het weet. Behalve Zlatan zelf. Feit is dat zeker niet iedereen bij de nationale ploeg - die zich tenslotte plaatste zonder zijn goddelijke hulp - op hem zit te wachten. Zoals gezegd, Zlatan verdeelt het land.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium