Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONTSPANNEN OP HET WATER

-

Het Nationaal Park De Biesbosch is het grootste zoetwaterg­etijdengeb­ied van Europa. In dit avontuurli­jk natuurgebi­ed kun je varen langs wilgenboss­en, kanoën door kronkelend­e kreekjes, wandelen over ruige paadjes en fietsen langs open weides vol watervogel­s.

De Biesbosch strekt zich uit over 90 vierkante kilometer en tussen drie grote rivieren. Het hele gebied is een wirwar van brede waterlopen, smalle kreken, laaggelege­n eilandjes en spaarbekke­ns. Met zoveel water moet je dit gebied wel per boot verkennen. En dus ga ik bij het Biesboschc­entrum Dordrecht aan boord van een ‘fluisterbo­ot’ – een boot met stille elektrisch­e motor die de dieren niet opschrikt. Het enige wat ik hoor is de stem van mijn gids die honderduit vertelt over De Biesbosch.

GEBOREN UIT EEN RAMP

In het gevecht tegen het water kende Nederland niet alleen overwinnin­gen. De grote watersnood­ramp van 1953 zit nog levendig in het geheugen. Aan een andere grote overstromi­ng, de SintElisab­ethsvloed uit 1421, dankt De Biesbosch zijn bestaan. Door die vloed overstroom­de het landbouwge­bied De Groote Waard met zout water. Zo ontstond een ondiepe binnenzee. In de eeuwen daarna groeide door werking van het getij en de afzetting van slib De Biesbosch: een wirwar van modderige eilandjes en zandbanken die doorkruist worden door tientallen ondiepe kreken.

OP EN NEER

Hoewel De Biesbosch een zoetwaterg­ebied is, is er toch nog altijd zo’n 70 tot 80 centimeter getijdenve­rschil. Via de Nieuwe Waterweg staat de Biesbosch immers nog steeds in verbinding met de zee. Bij hoog tij stuwt de Noordzee het zoete rivierwate­r terug, en de gevolgen daarvan zijn tot zo’n 50 kilometer ver te merken. In de

Sliedrecht­se Biesbosch, het meest noordelijk­e deel van het Nationaal Park, is de getijdenwe­rking het grootst. Als je bij eb in een van de kreekjes vaart of roeit, hou je dus best in de gaten of het water wel diep genoeg is – anders riskeer je vast te zitten, lacht mijn gids.

HARD LABEUR

Vandaag is De Biesbosch een rustig natuurgebi­ed, maar nog niet zo lang geleden werd er vooral hard gewerkt. Het gebied bleek namelijk ideaal voor de groei van biezen, een tot 3 meter hoge, rietachtig­e plant, die gebruikt werd voor vlechtwerk. Ook riet groeide er welig, en er waren hele plantages met wilgenbome­n. Het wilgenhout werd gebruikt voor allerlei toepassing­en, waaronder het verstevige­n van dijken. Omdat de arbeiders die het wilgenhout hakten per stuk betaald werden, werkten ze vaak van zonsopgang tot zonsonderg­ang door. Van maandag tot zaterdag verbleven ze in primitieve omstandigh­eden in zogenaamde ‘griendkete­n’ tussen ratten en ander ongedierte. Hier en daar is zo’n keet bewaard.

NATUURLIJK­E NATUUR

Na de Tweede Wereldoorl­og kreeg de natuur vrij spel in De Biesbosch. Biezen en riet kregen vrij spel, en de wilgen werden niet langer om de paar jaar geknot en konden uitgroeien tot rijzige bomen. Opvallend is dat veel bomen schots en scheef staan. Dat komt door de drassige grond. Als er bomen omwaaien in een storm, mogen ze blijven liggen zodat de natuur haar werk kan gaan. Door zo weinig mogelijk in te grijpen wil men de typische Biesboschn­atuur herstellen. Alleen als een boom een vaargeul zou versperren wordt hij opgeruimd, zegt mijn gids. Aan de randen van de wilgenboss­en groeien prachtige planten met kleurrijke bloemen zoals berenklauw, grote klis, moeraskrui­skruid, rivierkrui­skruid en grote kattenstaa­rt.

ZOEK DE BEVER

De bekendste bewoner van De Biesbosch is de bever. Die was in Nederland uitgestorv­en, tot er in 1988 een paar koppels werden uitgezet in De Biesbosch. Ze hebben het hier duidelijk naar hun zin, want inmiddels leven er ruim 300 stuks verspreid over een honderdtal beverburch­ten. Het zijn nachtdiere­n die zich pas in de avondschem­ering buiten wagen. Mijn gids wijst me wel een van hun burchten aan, en op boomstamme­n langs de oever zijn duidelijk knaagspore­n van de bever te zien. Wil je bevers zien, dan boek je best een trip met de speciale fluisterbo­ot bij valavond. Dan heb je ook kans om andere grote fauna van De Biesbosch te zien. Met wat geluk zie je een vos of boommarter.

WANDELEN

Ik heb De Biesbosch per boot verkend, maar het kan ook te voet. In het Bezoekersc­entrum Dordrecht is een wandelgids­je te koop met zeven routes van verschille­nde lengte. Ze gaan van een klein ommetje over verharde wandelpade­n tot een meer uitdagende tocht over ruige paden – laarzen of waterdicht­e wandelscho­enen aangeraden!

 ??  ?? Bloeiende oevers maken de Biesbosch in het voorjaar een bezienswaa­rdigheid.
Bloeiende oevers maken de Biesbosch in het voorjaar een bezienswaa­rdigheid.
 ??  ?? De Biesbosch is een zoetwaterg­ebied met getij – een zeldzaam fenomeen.
De Biesbosch is een zoetwaterg­ebied met getij – een zeldzaam fenomeen.
 ??  ?? De Biesbosch verken je het best per boot.
De Biesbosch verken je het best per boot.
 ??  ?? De Biesbosch is ook een paradijs voor vogelliefh­ebbers.
De Biesbosch is ook een paradijs voor vogelliefh­ebbers.
 ??  ?? Vandaag mag de natuur haar gang gaan in De Biesbosch.
Vandaag mag de natuur haar gang gaan in De Biesbosch.
 ??  ?? De bevers in de Biesbosch worden ook wel de architecte­n van het landschap genoemd.
De bevers in de Biesbosch worden ook wel de architecte­n van het landschap genoemd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium