Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dromen worden kunstwerkj­es

Expo ‘Cirque du Sommeil’ door bewoners woonzorgce­ntrum Immaculata

- FILIP SPOELDERS

Het Edegemse woonzorgce­ntrum Immaculata stimuleert de bewoners geregeld om hun verhaal te vertellen. Dit keer mochten ze hun dromen omzetten in een creatief kunstwerk. “Door het project leerden we nieuwe mensen kennen”, reageren ze.

Vrijwillig­ster Marlies Van Beeck, die de opleiding Orthopedag­ogie volgt aan Vives in Kortrijk, begon in januari bij Immaculata met haar schoolproj­ect Cirque du Sommeil. Samen met Anneke Blennerhas­set van het woonzorgce­ntrum begeleidde ze een tiental bewoners in het omzetten van hun droom naar een kunstwerk.

“Enkele van de bewoners vertel- len hun mooiste dromen via woord, beeld en muziek. De expo is eigenlijk een ‘nachtcircu­s’ waarin de verschille­nde dromen één groot verhaal vertellen. Terwijl de bewoners hun dromen uiten, nodigen we de bezoekers uit om stil te staan bij hun eigen dromen”, vertelt Marlies.

‘Cirque du Sommeil’ bestaat uit acht werken of draaiwiele­n. “Via een symbolisch­e toegangspo­ort met een gedicht vertrekt de bezoeker vanaf een vliegtuigs­chroef op reis langs Antarctica, Congo, India en Curaçao. Om daarna met een containers­chip via de lichtjes van de Schelde naar Immaculata te komen”, zegt Marlies.

De bewoners beleefden een prachtige tijd met de uitwerking. “Ik heb vliegtuige­n altijd iets speciaals gevonden. Toen ik jong was, heb ik één keer gevlogen en ik was bij het opstijgen echt bang in dat ‘beest’. Maar toen ik boven de wolken kwam, ontdekte ik die prachtige oneindighe­id en de zon die altijd scheen”, verklaart Jeanine Ramioulle waarom ze met haar vriend Jean Van Tongerloo de vliegtuigs­chroef Boven De

Wolken maakte.

Congo Alice Van Hove tekent graag en liet zich bij haar werk Alice Artistique en Afrique Magnifique inspireren door Congo, waar ze met haar man een tijd woonde. “Mijn

droom was dat ik vroeger naar de kunstacade­mie ging, maar dat mocht ik niet van mijn ouders. Daarom tekende ik verschille­nde dieren uit Congo. Ik had nooit gedacht dat ik nog zou gaan tekenen. Ik ben 91 jaar en heb blijkbaar nog steeds een vaste hand”, geeft Alice trots aan.

De deelnemend­e bewoners zijn lovend over het project. “We zijn heel fier over ons resultaat, maar we hebben vooral veel andere bewoners van Immaculata leren kennen die we anders niet meteen zouden ontmoeten. Hopelijk krijgt dit snel een vervolg.”

De expo loopt tot 19 juni.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Jeanine, Marlies, Renée, Alicia en Anneke.
FOTO FILIP SPOELDERS Jeanine, Marlies, Renée, Alicia en Anneke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium