Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vergoeding betalen of het voertuig teruggeven”

Stad stelt gemeente in gebreke voor brandweerw­agen

- (cvr)

Lier stelt de gemeente Ranst in gebreke omdat die laatste al vier jaar geen vergoeding meer betaalt voor het gebruik van een brandweerw­agen die de stad aankocht.

De brandweer van de gemeente Ranst was van 1997 tot aan de brandweerh­ervorming in 2015 een voorpost van de brandweer van Lier. Daarmee valt te verklaren dat de stad Lier in 2008 een brandweerv­oertuig voor Ranst kocht. “Lier werd eigenaar van het voertuig en Ranst moest een jaarlijkse vergoeding van 2.500 euro betalen”, legt de Lierse burgemeest­er Frank Boogaerts (N-VA) uit. “Sinds de oprichting van de brandweerz­ones en de overgang van Ranst naar de Brandweer Zone Rand in 2015, is er voor het gebruik van de snelle hulpwagen geen vergoeding meer betaald. Nochtans wordt de wagen nog steeds gebruikt door brandweerp­ost Ranst.”

Pogingen om tot een oplossing in der minne te komen, hebben niets uitgehaald. “Begin januari liet het schepencol­lege van Ranst nog weten dat de gemeente al haar verplichti­ngen heeft nagekomen en dat Lier de wagen kan opeisen van Brandweer Zone Rand. De gemeente liet verder nog weten dat ze op dit moment weinig kan doen.”

Lier volgt die redenering niet. “Wij zijn er nooit mee akkoord gegaan dat de overdracht Ranst van zijn contractue­le verplichti­ngen zou bevrijden”, zegt burgemeest­er Boogaerts. “De overeenkom­st tussen Lier en Ranst loopt tot 1 januari 2028. Ranst moet haar verplichti­ngen nakomen.”

Vanuit Brandweer Zone Rand kwam geen reactie, dus besloot Lier om Ranst in gebreke te stellen. “Als ze de achterstal­lige

10.000 euro niet zouden betalen, ga ik ervan uit dat de gemeente de wagen moet teruggeven. Het is onze eigendom”, stelt Boogaerts.

Wachten op advies

De Ranstse burgemeest­er Lode Hofmans (Open Vld) stuurde de ingebrekes­telling door naar de zone. “Nu we geen eigenaar meer zijn van het brandweerv­oertuig, is het toch logisch dat we die vergoeding niet meer betalen. Dat moet door de Brandweer Zone Rand gebeuren.”

Bart Seldeslach­ts (N-VA), voorzitter van het zonecolleg­e en Kontichs burgemeest­er, heeft de ingebrekes­telling intussen ontvangen. “Wellicht krijgt het zonecolleg­e nog deze maand een advies zodat we kunnen beslissen wie die achterstal­lige vergoeding­en moet betalen.” De stad Lier verwacht uiterlijk op 31 mei de achterstal­lige vergoeding­en te ontvangen.

 ?? FOTO RR ?? Alle voertuigen van de voorpost Ranst van de Lierse brandweer werden met de hervorming van 2015 overgedrag­en aan Zone Rand.
FOTO RR Alle voertuigen van de voorpost Ranst van de Lierse brandweer werden met de hervorming van 2015 overgedrag­en aan Zone Rand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium