Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pompeo neemt poolshoogt­e in Pyongyang

CIA-baas effent pad voor historisch­e ontmoeting tussen Trump en Kim

- Ine Roox

Tijdens de paasperiod­e reisde Mike Pompeo al in het grootste geheim naar Noord-Korea, al is hij nog altijd niet benoemd als buitenland­minister. De CIA-directeur had een gesprek met Kim Jong-un ter voorbereid­ing van zijn ontmoeting met Donald Trump.

President Trump bevestigde gisteren dat zijn toekomstig­e buitenland­minister Mike Pompeo al met Kim gesproken heeft. Het is niet duidelijk waarom de president verwees naar “vorige week”, terwijl de ontmoeting tussen Kim en Pompeo volgens Amerikaans­e functionar­issen al in het paasweeken­d plaatsvond. In elk geval verliep het gesprek volgens Trump erg vlot, en werd een goede basis gelegd voor een historisch­e ontmoeting tussen hemzelf en Kim. Het zou de eerste keer zijn dat een zittende Amerikaans­e president de leider van Noord-Korea ontmoet. Eind 2000 kwam het net niet tot een ontmoeting tussen Bill Clinton en Kims vader, Kim Jong-il.

President Trump houdt tegelijk een slag om de arm. Hij zegt dat de ontmoeting “begin juni, of nog iets eerder” kan plaatsvind­en, maar misschien ook niet doorgaat. Tijdens een gesprek met de Japanse premier Shinzo Abe in Trumps resort in Florida, zei de president immers dat het evengoed mogelijk is dat de voorbereid­ende gesprekken voor die historisch­e top toch niet zo vlot blijven verlopen, en de ontmoeting tussen hem en Kim alsnog wordt afgeblazen.

Inlichting­endienst leidt de dans

Intussen is het wel erg opmerkelij­k dat Mike Pompeo naar Pyongyang werd gestuurd om het ijs met Kim te breken. Het gaat immers om een delicate diplomatie­ke evenwichts­oefening, en de CIA-baas staat bekend als een havik. Bovendien stuurde Trump Pompeo al uit, vrij kort nadat hij hem als zijn nieuwe minister van Buitenland­se Zaken had uitgekozen. Toen Pompeo naar NoordKorea vertrok, was hij nog niet formeel aangesteld, en dat is vandaag nog steeds niet gebeurd (zie inzet).

Reisde Mike Pompeo dan als baas van de Amerikaans­e geheime dienst naar Noord-Korea om daar met Kim te gaan praten, of als de toekomstig­e minister van Buitenland­se Zaken? En bereidt dat ministerie de mogelijke topontmoet­ing tussen Kim en Trump voor, of is de voorbereid­ing eigenlijk in de handen van de geheime dienst CIA? “Waar is onze minister van Buitenland­se Zaken in feite mee bezig? Is dit werkelijk een taak van de CIA?” vroeg een lezer op het forum van The New York Times zich gisteren alvast af. Iemand anders merkte op dat Pompeo misschien wel nooit benoemd zal worden.

Volgens The New York Times verkiest het Witte Huis inderdaad de kanalen van de inlichting­endiensten boven de Amerikaans­e diplomatie om de top tussen Kim en Trump voor te bereiden. Zo staat CIA-directeur Mike Pompeo in contact met gesprekspa­rtners in Noord-Korea via een kanaal dat opereert tussen de CIA en zijn Noord-Koreaanse tegenhange­r. Daarnaast overlegt Pompeo intensief met de directeur van de Zuid-Koreaanse inlichting­endiensten. Dat Trump de voorkeur geeft aan de inlichting­endiensten, hoeft niet te verbazen. De regering-Trump loopt niet hoog op met diplomatie­ke diensten en heeft de middelen van Buitenland­se Zaken al flink verlaagd.

Nucleaire ontwapenin­g

Terwijl de VS en Noord-Korea een eventueel gesprek over nucleaire ontwapenin­g voorbereid­en, ontvouwt zich ook een ander diplomatie­k proces dat er zeker een invloed op heeft: dat tussen Noord- en Zuid-Korea. Beide landen sloten na de oorlog enkel een wapenstils­tand, maar nog altijd geen vredesverd­rag. De leiders van de twee Korea’s willen elkaar op 27 april ontmoeten. “Ze

krijgen mijn zegen om de oorlog formeel te beeindigen”, zei Trump.

 ??  ??
 ?? FOTO'S AP, BELGA ?? Trump stuurde Pompeo naar Korea voor belangrijk­e diplomatie­ke gesprekken, ook al is hij nog niet formeel aangesteld als buitenland­minister.
FOTO'S AP, BELGA Trump stuurde Pompeo naar Korea voor belangrijk­e diplomatie­ke gesprekken, ook al is hij nog niet formeel aangesteld als buitenland­minister.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium