Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geluksbier voor Chinese markt

VTM-journalist Patrick Van Gompel lanceert nieuw bier in Royal Yachtclub

- (jvb)

Op een zonovergot­en terras van de Royal Yacht Club van Antwerpen stelden VTM-journalist Patrick Van Gompel en sommelier François Huysmans hun nieuwe bier voor: de tripel 888. Met die getallen en een gele verpakking richten ze zich overduidel­ijk op de Aziatische markt.

Officieel zijn het de Belgian Beer Experts die het bier 888TripelE­ight lanceren. “Het is een typisch Belgische tripel, niet al te bitter en met wat tropisch fruit in de afdronk”, stelde Van Gompel. “Acht is een oneindig getal in China. Het brengt vreugde, succes en fortuin bij de Aziaten. Als je dan over drie achten spreekt, dan heb je het over de ultieme vreugde.”

De flesjes zijn bovendien verpakt in een gele doos – de kleur van de aarde waaruit yin en yang zijn ontstaan – en wijst dan ook op geluk. De ambitie is duidelijk: deze heren mikken op de Aziatische markt. “Het is een gelukzalig bier in een blije doos. Onze slogan is ook ‘Taste of happiness’”, zegt Patrick Van Gompel. “Natuurlijk zijn we niet zo hovaardig dat we de Belgische markt links laten liggen, maar het is een moeilijke, kleine markt met veel grote merken. Waarom zouden we niet mikken op Azië?”

Ze worden daarbij geholpen door hun nieuwe partner Peter Larose van scheepvaar­tmaatschap­pij Conti7. Die vaart op Azië en kan de export bevorderen. “Geen slecht idee”, vindt staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open Vld). “Die ambitie moet je hebben. Leuk dat iemand met een typisch Belgisch product op de markt komt en het ineens internatio­naal zoekt.”

“Inderdaad niet fout”, vindt ook de Chinese ambassadeu­r Qu Xing. “België is bij ons bekend voor drie producten: diamant, chocolade en bier, in die volgorde. Chinezen houden van de goede dingen des levens en als je het dan benoemt met drie keer een ‘lucky number’, dan heb je drie keer zoveel kans op succes.”

Het bier heeft een typische tripelsmaa­k, is zacht, loopt goed binnen en heeft een licht bittere nasmaak. De ene ontdekt er banaan in, een ander eerder citrus. Bierexpert Sofie Vanrafelgh­em vindt niets fout aan dit product. “Ik ben blij dat hij niet te zoet is, zoals wel meerdere tripels. Ergens in het midden is er een opvallend bittertje en het glas, bijna een wijnglas, is correct.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Sommelier François Huysmans en journalist Patrick van Gompel.
FOTO KRIS VAN EXEL Sommelier François Huysmans en journalist Patrick van Gompel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium