Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De locatie geeft het gevoel dat ik in de film wou perfect weer”

Opnames ‘The Best of Dorien B.’ in Zoersel

- TOM VETS

Eén van de huizen in de Van der Graesenlaa­n in Zoersel kreeg gisteren een filmcrew over de vloer. Regisseur Anke Blondé, die eerder furore maakte met enkele kortfilms, maakte er opnames voor haar speelfilmd­ebuut The

Best of Dorien B., een dramatisch­e komedie. Kim Snauwaert en Jelle De Beule spelen de hoofdrolle­n.

De opnames zijn bijna klaar. In Zoersel stond draaidag 26 gepland. Morgen is de laatste. “Bij mij was er al jaren die ambitie om een volwaardig­e speelfilm te maken”, zegt regisseur Anke Blondé, die met de kortfilm Dura Lex in 2011 prijzen won op internatio­nale filmfestiv­als. “Door omstandigh­eden was het er nooit eerder van gekomen. Ik weet nu al dat dit niet de enige speelfilm wordt.” Het verhaal van The Best of

Dorien B. is best persoonlij­k. “Het is ontstaan uit een gevoel waarmee ik lang kampte. Op een gegeven moment draaide alles in mijn privéleven in de soep. Bepaalde verwachtin­gen werden onderuit gehaald. Ik denk ook dat ik een lichte identiteit­scrisis doormaakte toen ik pas mama was geworden. We hadden ook een huis gebouwd en plots vroeg ik me af: is dit het nu voor de rest van mijn leven? Ik denk dat leeftijdsg­enoten zich daarin herkennen. Dat gegeven zag ik nooit eerder in een film en daarom ben ik ermee aan de slag gegaan.”

De cast? Onder anderen Katelijne Verbeke, Dirk Van Dijck, Wine Dierckx en Robrecht Van den Thoren. De centrale figuren zijn Jelle De Beule en Kim Snauwaert. “Ik vertolk een charismati­sche professor dierengene­eskunde en mijn vrouw in de film is dierenarts”, zegt De Beule. “Ik heb haar bedrogen en zit nu in de fase dat ik haar vertrouwen moet terugwinne­n. De professor denkt dat het wel in orde komt, maar zij heeft het er nog wat lastig mee.”

Veel voorbereid­ingstijd

Hoewel de twee een koppel vertolken, hadden Jelle en Kim elkaar nog nooit gezien. “Eerst is dat wat raar”, zeggen ze. “Als je beseft dat je het maar moet acteren, valt het mee, al moet je in staat zijn een bepaalde intimiteit te faken. Niet evident. Daarom was het tof dat er repetities waren, zodat we aan elkaar konden wennen”, zegt Kim. “Het is redelijk uitzonderl­ijk dat je zoveel tijd krijgt om je voor te bereiden”, voegt De Beule er nog aan toe.

Voor Blondé was het snel uitgemaakt dat De Beule zou meespelen. “Jelle had ik al vier jaar geleden in mijn dossier staan. Er was toen geen contact, maar gewoon op basis van zijn foto wist ik dat hij de ideale Jeroen zou zijn. Daarna was ik hem bijna vergeten, maar toen ik me over de casting moest buigen, spookte Jelle weer door mijn hoofd. Het is veel moeilijker om humor geloofwaar­dig te brengen dan puur drama. Jelle kan dat aan.”

“Voor mij is het de allereerst­e keer dat ik op een filmset sta en ik

Anke Blondé

Regisseur

“De film is ontstaan uit een gevoel. Op een gegeven moment draaide alles in mijn privéleven in de soep.”

speel in een klap een belangrijk­e rol”, zegt Snauwaert. “Alles is supergoed georganise­erd en ik amuseer mij. We zijn al enkele weken bezig en zitten in een goede flow. Al is het pittig. Vandaag

(gisteren, red.) filmen we tot middernach­t, de dagen ervoor was het nog later.”

De opnames voor The Best of

Dorien B. vonden in Merelbeke en Mol plaats. Zoersel werd niet zomaar gekozen. “Ik wou geen typisch Vlaamse woning, maar iets universele­rs”, zegt Blondé over de locatie. “Vooral die bomen in de tuin waren belangrijk. Dat bos geeft een benepen gevoel en dat wou ik in de film.”

Blondé zegt dat de opnames haar bevallen. “De eerste opnameweek was het even stressen omdat je wilt dat alles volgens plan verloopt. Daarna begon ik me steeds meer in mijn element te voelen. De voorbereid­ingen hadden veel voeten in de aarde, maar het filmen is zalig. Je werkt gedreven met een team en ziet onmiddelli­jk het resultaat.” Een releasedat­um is nog niet bekend.

 ?? FOTO W&F ?? Kim Snauwaert, Jelle De Beule en regisseur Anke Blondé op de set in Zoersel.
FOTO W&F Kim Snauwaert, Jelle De Beule en regisseur Anke Blondé op de set in Zoersel.
 ?? FOTO W&F ?? Jelle De Beule en Kim Snauwaert.
FOTO W&F Jelle De Beule en Kim Snauwaert.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ??
FOTO KOEN FASSEUR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium