Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ramona maakte de switch: poetsvrouw werd expediteur

-

Ramona Caeyzeele (38) werkte tot zeven jaar geleden als poetsvrouw, maar heeft zich inmiddels omgeschool­d tot expediteur. “Ik spreek elke dag met mensen van over de hele wereld”, zegt ze.

Ramona Caeyzeele verhuisde acht jaar geleden wegens de liefde van Roemenië naar België. Sinds haar huwelijk neemt ze de Vlaamse achternaam van haar man aan. “In Roemenië heb ik een diploma aardrijksk­unde en milieu behaald, maar daar kon ik hier niet meteen iets mee doen”, zegt Ramona, die vandaag in Lier woont. “Ik begon meteen Nederlands te leren en na een tijdje raakte ik aan de slag als poetsvrouw bij een advocaat.”

“Op een feestje sprak iemand van het expeditieb­edrijf BDP Internatio­nal me aan. Ze vond dat ik een uitstekend­e kandidaat was om te solliciter­en bij haar bedrijf. Ik ging langs voor een gesprek en kreeg er meteen de job van documentat­iespeciali­st.”

Ramona moest allerlei documenten verzamelen die belangrijk zijn voor een goede organisati­e van de scheepvaar­t. Vandaag is ze opgeklomme­n tot expediteur. Ze werkt nu samen met 170 collega’s in het kantoor van BDP Internatio­nal vlak bij de Grote Markt in Antwerpen. “Als expediteur bel ik elke dag met mensen vanuit de hele wereld”, zegt Ramona. “Ik had woensdag achtereenv­olgens mensen uit India, Nederland, Dubai en Duitsland aan de lijn. Soms spreek ik ook met Roemenen. Van die mensen krijg ik alles gedaan”, lacht Ramona.

Voor iedereen?

Als een poetsvrouw zonder havengerel­ateerd diploma het grootste knelpuntbe­roep van de haven kan invullen, kan iedereen zich dan zomaar omscholen tot expediteur? “Niet iedereen, maar wel veel mensen”, zegt Kim Stoelen, personeels­directeur van BDP Internatio­nal. “Je moet je gezond verstand gebruiken, je mag geen warhoofd hebben, je moet je werk goed kunnen organisere­n en stressbest­endig zijn.”

“Een echt diploma vragen we zeker niet altijd. Wij leiden mensen die we aanwerven gedurende een zestal maanden zelf op”, zegt Stoelen.

Vandaag heeft BDP Internatio­nal vijf vacatures voor expediteur­s openstaan, waarvan slechts één vacature voor iemand met veel ervaring. Een beginnend expediteur verdient 2.300 euro bruto per maand.

 ?? ROO FOTO PATRICK DE ?? Personeels­directeur Kim Stoelen en Ramona Caeyzeele.
ROO FOTO PATRICK DE Personeels­directeur Kim Stoelen en Ramona Caeyzeele.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium