Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Juwelenrov­ers die bediende vastbonden riskeren tien jaar cel

- (vdaa)

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren tien en zes jaar cel geëist tegen Valdis B. en Eriks A. voor een gewapende overval op juwelier O! Jewelry in de Steenhouwe­rsvest.

De winkelbedi­ende van O! Jewelry liet op 22 juli 2016 twee Oost-Europese mannen binnen. Toen de winkelbedi­ende de kluis opende om een ring nader te kunnen bekijken, nam Valdis B. haar vast en duwde hij haar op de grond. Ze werd aan handen en voeten vastgebond­en met colsonband­jes en haar mond werd dichtgepla­kt. Het duo stak de inhoud van de kluis in twee zakken en ging ervandoor. De winkelbedi­ende kampt nu nog altijd met posttrauma­tische stress.

De overvaller­s werden gefilmd door de camera in de zaak. De beelden werden internatio­naal verspreid en dat leverde een reactie op vanuit Zweden. Valdis B. en Eriks A. hadden op 1 juni 2016 ook daar een juwelier overvallen. Ze werden in Zweden veroordeel­d tot 2,5 jaar cel.

Vorig jaar werden de twee tijdelijk overgeleve­rd aan België. Ze bekenden de feiten: ze hadden gefeest en hadden geld nodig. Na de overval waren ze met een bus naar Letland gereden, waar ze de buit verkochten. Ze streken elk 25.000 à 30.000 euro op.

Valdis B. werd al meermaals in Estland, Letland en Zweden veroordeel­d voor overvallen en inbraken. De procureur noemde hem “onverbeter­lijk” en vorderde tien jaar cel. Ook Eriks A. liep al enkele veroordeli­ngen op. Voor hem werd zes jaar cel geëist.

De verdedigin­g pleitte voor een opslorping met de veroordeli­ng in Zweden, omdat het over soortgelij­ke feiten in dezelfde periode gaat. Vonnis op 22 mei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium