Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Primeur in Vlaanderen: gemeente wil binnen tien jaar alleen nog ledverlich­ting

Lagere energiefac­tuur dankzij milieuvrie­ndelijke lampen in straatbeel­d

-

Als eerste gemeente in de Kempen heeft Brecht beslist om op straat volledig over te schakelen op ledverlich­ting. Brecht is ook in Vlaanderen koploper. Dit jaar trekt de gemeente daarvoor 380.000 euro uit. De verlichtin­g vervangen zal tien jaar duren.

De combinatie van milieuvrie­ndelijkhei­d, duurzaamhe­id en veiligheid lagen aan de basis van de keuze voor ledverlich­ting. Daarnaast onderteken­de Brecht het burgemeest­ersconvena­nt, waarin gemeenten zich samen engageren om tegen 2020 de CO₂-uitstoot drastisch te vermindere­n. “Openbare verlichtin­g speelt een belangrijk­e rol. De ledtechnol­ogie is voldoende gevorderd om de verlichtin­g op het hele grondgebie­d ermee te vervangen”, meent Bart Van Gorp, relatiebeh­eerder van de gemeente Brecht bij Eandis.

Goedkopere energierek­ening

In 2018 pakt Eandis de grote invalswege­n en enkele extra straten aan, zoals de Van Pulstraat. Daar werd intussen een nieuw led-armatuur gestoken in de straatlamp­en. Brecht telt momenteel meer dan 4.460 lampen voor openbare verlichtin­g. De eerste stappen om het verbruik van die verlichtin­g te vermindere­n, werden al gezet. Zo’n 6% van het Brechtse lampenpark is al ledverlich­ting, vooral dan in de nieuwe installati­es. “Daarmee is Brecht koploper in Vlaanderen. Een gemiddelde Vlaamse gemeente heeft vandaag nog maar 3% aan openbare ledverlich­ting.” Daarnaast wordt 60% van de Brechtse verlichtin­g ’s nachts gedoofd en bij zo’n 10% van de lampen wordt het licht tussen 23 en 6u gedimd.

Dat Brecht vooroploop­t, heeft volgens burgemeest­er Luc Aerts (CD&V) te maken met de nood aan duurzaamhe­id. “We hebben ook een goede relatie met Eandis als partner. Bovendien staat dit in onze beleidsver­klaring.”

Bart Van Gorp wijst er ook op dat overschake­len op ledverlich­ting een besparing van 30 tot 40% op de energiefac­tuur betekent. Elke dag vervangt Eandis 25 Brechtse straatlamp­en met een verbruik van 70 watt door ledverlich­ting van 42 watt. “In tien jaar tijd betekent dat een kost van 140.000 euro in plaats van 260.000 euro nu”, zegt hij. “De ledlampen gaan ook drie keer langer mee dan de klassieke lampen, die maar een levensduur van vijf jaar hebben.”

Knipperlic­hten

Deze week start de gemeente ook met een proefproje­ct van ledknipper­lichten aan oversteekp­laatsen. Op het moment dat een voetganger oversteekt, knipperen zes grondspots om de aandacht van chauffeurs te trekken. De verlichtin­g komt er deze week nog in de Kerkstraat aan van Raeventuyn in Sint-Lenaarts, in de Ringlaan op het kruispunt met de Ambachtsla­an in Brecht en op het zebrapad in de Brugstraat, vlak bij de school De Brug in SintJob. “Voorlopig kunnen de knipperlic­hten enkel op gemeentewe­gen geplaatst worden, aangezien het Agentschap Wegen en Verkeer nog geen goedkeurin­g verleende om ledverlich­ting te plaatsen op zebrapaden aan gewestwege­n”, zegt schepen van Mobiliteit Luc Torfs (Groen).

Een overzicht van de straten die dit jaar ledverlich­ting krijgen, vindt u op www.brecht.be

Bart Van Gorp

Eandis

“Brecht is absoluut een koploper in Vlaanderen. Een gemiddelde gemeente heeft vandaag nog maar 3% aan openbare ledverlich­ting.”

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? De nieuwe led-armatuur wordt geplaatst.
FOTO ELKE LAMENS De nieuwe led-armatuur wordt geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium