Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Is het de juiste beslissing dat Aron Berger zich heeft teruggetro­kken als kandidaat voor CD&V? Vindt u dat CD&V schade heeft opgelopen door deze hele affaire?

-

Volksverla­kkerij

Een persoon die op een partijlijs­t gaat staan, moet zich naar de ideologie van die partij richten, zo niet blijft hij ervan weg. Anders is het volksverla­kkerij.

LEOPOLD VAN STAPPEN, EKEREN

Elke dag een hand

Dit is de juiste beslissing. Gelijk recht voor man en vrouw! Daar hebben onze moeders in het verleden voor gestreden. En dat moet behouden blijven. Respect voor ieders geloof en overtuigin­g. In de westerse wereld is het gepast om elkaar een hand te geven. Zelfs op mijn werk (defensie) geven wij elke dag elkaar een hand, aan collega’s en onze chefs.

CHRISTEL COECKELBER­GS, STABROEK

IJdeltuit

Kris Peeters werd al in 2012 verpletter­d door Liesbeth Homans. Hem staat weer een debacle te wachten in oktober. Hij is zo’n ijdeltuit en zijn beoordelin­gsvermogen is zeer beperkt. Zijn partij lijdt onder zijn profilerin­gsdrang en de schade zal navenant zijn. Wat een contrast met iemand als Leo Tindemans zaliger.

JAN GOMMERS, WUUSTWEZEL

Geen plaats

Aron Berger werd meegesleur­d in een vaudeville waar hij niet om gevraagd heeft. Het verdient respect dat hij enerzijds zijn geloof (waar andersdenk­enden zich niet mee te moeien hebben) trouw blijft maar anderzijds de “gevoelighe­den in de samenlevin­g” begrijpt (iets wat ‘dat andere geloof’ niet doet, integendee­l, zij vinden dat wij ons maar moeten aanpassen aan hen). De grote schuldige is CD&V die hier nog maar eens bewijst dat ze totaal geen voeling heeft met de temperatuu­r in de samenlevin­g. Die partij heeft door haar gebrek aan ruggengraa­t de voorbije veertig jaar het vreemdelin­genproblee­m mee veroorzaak­t. Zo’n partij heeft geen plaats op bestuursni­veau.

PATRICK VAN ASSCHE, BRECHT

Imagoverli­es

Aron Berger heeft de enig juiste beslissing

genomen. De verdeeldhe­id binnen de CD&V en het imagoverli­es zal vermoedeli­jk nog lang nazinderen en wellicht negatieve gevolgen hebben, ook voor de vertegenwo­ordiging op lokaal vlak. Kris Peeters heeft gegokt en verloren. Vermoedeli­jk zullen andere partijen hier garen van spinnen.

PAUL VAN HERCK, VOSSELAAR

Pro alles

Eén ding is duidelijk nu: CD&V is pro onverdoofd slachten, pro apart onderwijs voor jongens en meisjes, pro terugbetal­ing besnijdeni­s, pro ongelijkhe­id man/vrouw.

SUZY KOOIJMAN, DEURNE

Mister ‘euh’

Mister ‘euh’ opende de persconfer­entie en sprak 1 minuut en 5 seconden, waarin hij welgeteld 23 keer het woordje ‘euh’ zei.

MAGDA VERMIJLEN, ONZE-LIEVE-VROUW-WAVER Vooraf nadenken

Nadenken doet men best vooraf. De leiding

van de CD&V heeft de heer Aron Berger gevraagd om zich kandidaat te stellen. Als men die vraag stelt moet men de persoon in kwestie nemen zoals hij (of zij) is.

RAYMOND DUPONT, SCHILDE

Onbezonnen

Ik denk dat CD&V ten aanzien van de kandidatuu­r van Berger onbezonnen heeft gehandeld. Het is op zich een zeer goede zaak om de Joodse gemeenscha­p te betrekken bij de lokale politiek in Antwerpen. Het is echter ook bekend dat omgangsvor­men tussen man en vrouw in de orthodox-joodse gemeenscha­p afwijken van wat wij in Antwerpen gewend zijn, in de zin van handen schudden, met elkaar praten, enzovoort. Voor of tegen, dit is nu eenmaal een cultureel feit. Of de CD&V had kandidaat Berger moeten verdedigen en kunnen accommoder­en in het kader van culturele diversitei­t, wat momenteel politiek moeilijk verdedigba­ar is, of CD&V had op voorhand voor een kandidaat vanuit de Joodse gemeenscha­p moeten gaan die de omgangsreg­els tussen man en vrouw vanuit zijn levensbesc­houwing flexibeler had kunnen benaderen. Overigens benieuwd hoe de discussie zou zijn verlopen als de kandidaat een moslim zou zijn geweest.

HERMAN KOK, ANTWERPEN

Christelij­ke identiteit

In plaats van de islam en het Jodendom te omarmen, zou CD&V eerst de christelij­ke identiteit moeten herontdekk­en. Vele christelij­ke kiezers willen hun stem uitbrengen aan een grote christelij­ke volksparti­j. Helaas is CD&V al geruime tijd een andere weg ingeslagen. Wolligheid en vaagheid zijn daarvan de eerste kenmerken. Hopelijk herpakt de partij zich met een centrum-rechtse koers.

LUC VERREYCKEN, AARSCHOT

Vroeger in de Kempen

Rik Torfs heeft het gezegd: CD&V is een partij van vroeger in de Kempen.

MARK VERHEYEN, NIJLEN Eerbied

Ik ben zeer teleurgest­eld dat Aron Berger zich heeft teruggetro­kken. Jammer voor Antwerpen. Berger geeft geen hand aan vrouwen, maar hij begroet ze en discussiee­rt graag met hen. Men zegt dat hij altijd bereid is tot een gesprek. Een handdruk is niet wettelijk verplicht, net zoals een kus dat niet is. Het voornaamst is eerbied.

ETIENNE BODSON, DEURNE

 ?? FOTO BELGA ?? Kris Peeters en Aron Berger.
FOTO BELGA Kris Peeters en Aron Berger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium