Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn gevoel voor rechtvaard­igheid is groot”

Dina Tersago gezicht van ‘Pop-uprechtban­k’ op VTM

-

Dina Tersago (39) gaat het VTM-programma Pop-uprechtban­k presentere­n. Vlamingen die bijvoorbee­ld in een burenruzie zitten, kunnen bij het programma terecht voor advies door advocaten of een uitspraak door een erevredere­chter. Dit weekend beginnen de opnames in Hasselt.

Vooraleer ze binnenkort weer naar het buitenland moet voor de opnames van Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond, mag de Bonheidens­e Dina Tersago dit weekend naar Hasselt voor de eerste opnames van Pop-uprechtban­k. Het hele weekend zitten er advocaten klaar om mensen te helpen met juridische vragen. Dat kan gaan van een burenruzie tot een consumente­nzaak, alles wat niet tot het strafrecht behoort. Zaken die nog bij een parket zitten en nog onderzocht moeten worden, kunnen niet behandeld worden.

Als het in het programma Pop-uprechtban­k gaat om een geschil tussen twee partijen, velt een vrederecht­er met pensioen een bindende uitspraak. Wat de erevredere­chter uitspreekt, moeten beide partijen aanvaarden en geldt als wet. Dat kan volgens de regels van het arbitrager­echt.

Dina Tersago wacht de mensen op, vraagt waarom ze juridisch advies nodig hebben, stuurt hen door naar de advocaten en wacht hen achteraf op. Tersago, die in september van haar tweede zoon beviel, is naar eigen zeggen altijd gefascinee­rd geweest door justitie. “Ik heb een groot rechtvaard­igheidsgev­oel en probeer zelf een conflict altijd snel uit te klaren of op te lossen. Daarom kijk ik er enorm naar uit om mensen te helpen in hun zoektocht naar een uitkomst voor een geschil of probleem.”

Geen ‘Rijdende Rechter’

Het programma Pop-uprechtban­k wordt gemaakt door productieh­uis 100.000Volts.tv, dat ook Spoed 24/7 en

Politie 24/7 maakte. Het doet denken aan De Rijdende Rechter, dat in Nederland al sinds 1995 op televisie is. Daarin reist een rechter het land af om conflicten te aanhoren. Na een meestal zeer geanimeerd­e hoorzittin­g met een levend publiek velt die rechter een bindend oordeel. Het VTM-programma is niet op De Rijdende Rechter gebaseerd, maar op een nieuw idee.

Zaterdag en zondag vinden de eerste opnames plaats in een mobiel glazen paviljoen op het Kolonel Dusartplei­n in Hasselt. Mensen mogen zich op voorhand online inschrijve­n of ter plaatse, van 9u ’s morgens tot 16u in de namiddag. Er wordt gevraagd zo veel mogelijk bewijsmate­riaal mee te brengen, van foto’s en filmpjes tot e-mails. (tdl) www.vtm.be

 ??  ?? FOTO BELGAIMAGE
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium