Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hooverphon­ic gaat in zee met Luka uit ‘The Voice’

17-jarige winnares meteen mee op wereldtour­nee

- (bpr)

Het stond in de sterren geschreven: The

Voice-winnares Luka Cruysbergh­s is door haar coach Alex Callier ingelijfd als vaste zangeres van Hooverphon­ic. Ze is amper 17 jaar, maar mag meteen een plaat inblikken en op tournee van Roemenië tot San Francisco.

Ze is – uiteraard – “heel blij”. “Het besef moet wel nog doordringe­n. Ik onthoud vooral dat het een enorm compliment is om te worden gevraagd als frontvrouw van zo’n topband”, zegt Luka.

De agenda is aardig gevuld. Gisteren kwam de eerste single uit, Romantic, en ’s avonds debuteerde Hooverphon­ic in de nieuwe bezetting in de Islington Assembly Hall in Londen. De komende maanden staan de opnames voor het nieuwe album gepland en een tournee die hen van de Verenigde Staten naar het voormalige Oostblok brengt. “Ik heb altijd gezegd dat ik graag de wereld wil ontdekken en die kans krijg ik nu. Oké, ik heb minder vrije tijd dan voorheen, maar mijn familie en school helpen me heel erg om alles gebolwerkt te krijgen”, zegt Luka.

Toch overwoog ‘mentor’ Alex Callier om Luka te lanceren met een solocarriè­re. “Ik bezorgde haar tien zelfgeschr­even demo’s om in te zingen. Een daarvan was

Romantic, waarvan toen al was beslist dat het de nieuwe Hooverphon­ic-single zou worden. Dat wist ze niet, maar achteraf had ze bij die song het beste gevoel. Het moet gezegd: ik had dat nummer al getest met andere stemmen, maar het was de eerste keer dat het er boenk op zat.”

Daarna gingen ze aan de slag met de rijke erfenis van Hooverphon­ic. “We hadden in het verleden al voortreffe­lijke zangeresse­n die de nieuwe liedjes perfect brachten, maar moeite hadden met het oude werk. Dus hielden we met Luka een showcase voor een heel beperkt, kritisch publiek. Eerlijk: iedereen was enthousias­t, er kwam geen enkele opmerking. En nee, dat was niet uit beleefdhei­d.”

Blijft een feit: een 17-jarig zangeresje dat meteen na The Voice in een geroutinee­rde band als Hooverphon­ic belandt. Niet evident, dus. “Ik geloof niet in leeftijd. In een klassiek orkest zie je alle leeftijden dooreen en in de sportwerel­d kijkt niemand ervan op als een 6-jarige wordt gescout en op z’n 17de profvoetba­ller wordt. Het is de muziek die telt en die link met The Voice slijt. Kijk naar Max Colombie (Oscar & the Wolf, red.), die wordt toch ook niet meer vereenzelv­igd met zijn deelname aan Junior Eurosong?

Vroeger leefde dat hokjesdenk­en heel erg. Je was een punker of je luisterde naar electro. Tegenwoord­ig zijn mensen veel minder bevooroord­eeld.”

 ??  ?? Luka Cruysbergh­s maakt voortaan deel uit van Hooverphon­ic. FOTO RR
Luka Cruysbergh­s maakt voortaan deel uit van Hooverphon­ic. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium