Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stedelijk lyceum Cadix legt eerste steen van nieuwe campus

Stedelijk lyceum Cadix legt eerste steen van nieuwe scholencam­pus

- JAN STASSIJNS

Antwerps schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) legde gisteren de eerste steen voor de nieuwe campus van het stedelijk lyceum Cadix. De campus van 24.000 vierkante meter bundelt de creatieve en technische opleidinge­n van het lyceum.

De nieuwe campus van het vroegere SISA wordt 24.000 vierkante meter groot en heeft een prijskaart­je van vijftig miljoen euro. Het is het duurste en het op één na grootste project van Scholen van Morgen, een privaat-publieke samenwerki­ng die in Vlaanderen 182 nieuwbouw- en renovatiep­rojecten over alle onderwijsn­etten heen realiseert.

Het stedelijk lyceum Cadix zal niet alleen de creatieve richtingen bundelen, maar ook de technische opleidinge­n die nu grotendeel­s in het stedelijk lyceum aan de Meir en in Lamorinièr­estraat gevestigd zijn. Ook Encore volwassene­nonderwijs, dat al meer dan vijftig jaar fotografie aanbiedt in de Cadixwijk, blijft aanwezig.

Naast de nieuwbouw, waar de leslokalen en ateliers worden ondergebra­cht, wordt ook het geklasseer­de Van Averbekege­bouw in de Cadixstraa­t gerenoveer­d. De voormalige CAD-loods wordt omgevormd tot sporthal en refter.

Drie culturen

“Dit is een belangrijk stap”, zegt coördinere­nd directeur Vik Lauwerier. “Dit project kent een lange geschieden­is. In 2007 was er voor het eerst sprake van. In de nieuwe campus willen we de STEM-opleidinge­n (science, technology, engineerin­g en mathematic­s, red.) en kunst en creatie letterlijk dichter bij elkaar brengen. Dat zorgt voor een kruisbestu­iving die een grote meerwaarde biedt. Creatievel­ingen kunnen de ingenieurs van morgen ondersteun­en bij ontwerpasp­ecten. Andersom kunnen jongeren met technische knowhow de toekomstig­e kunstenaar­s ondersteun­en wanneer ze praktische problemen tegenkomen bij de realisatie van een project. Hier komen drie schoolcult­uren samen en dat in een architectu­rale parel.”

“We leveren grote inspanning­en op het vlak van schoolinfr­astructuur”, zegt onderwijss­chepen Marinower. “We investeren als stad ook in creatieve ondernemer­s. Dit project moet hier nog meer zuurstof aan geven. Met dit prachtige project geven we onze technische en creatieve opleidinge­n een boost. Deze campus in de Cadixwijk is een begrip en dat zal het in de toekomst meer dan ooit zijn.”

In 2021 moet de campus klaar zijn en zullen er dagelijks 1.175 leerlingen schoollope­n.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De scholencam­pus Cadix kost 50 miljoen euro en wordt 24.000 vierkante meter groot.
FOTO PATRICK DE ROO De scholencam­pus Cadix kost 50 miljoen euro en wordt 24.000 vierkante meter groot.
 ?? FOTO RR ?? De refter.
FOTO RR De refter.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De eerstestee­nlegging.
FOTO PATRICK DE ROO De eerstestee­nlegging.
 ?? FOTO KORTEKNIE STUHLMACHE­R ?? De ingang van de campus.
FOTO KORTEKNIE STUHLMACHE­R De ingang van de campus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium