Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op bezoek in Hove: nergens zijn er meer sportclubs per duizend inwoners

Steun aan sportclubs

- PATRICK VINCENT

Hoe gezonder u bent, hoe voordelige­r voor de overheid. Daarom houdt die u het liefst fit en actief, of u nu een hangpuber bent met een WhatsAppve­rslaving of een 80-plusser op de drempel van het verzorging­stehuis. Daar mag dus best wat geld tegenover staan. Voor sportinfra­structuur, maar ook voor de lokale sportclubs.

Tot eind 2015 kreeg elke gemeente van de Vlaamse overheid jaarlijks 2,4 euro per inwoner die ze verplicht moest besteden aan sport, maar die verplichti­ng is ondertusse­n opgeheven. Gemeentes hebben nu meer autonomie bij de verdeling van het budget.

Al verandert er voorlopig weinig. Omdat de gemeentes na de vorige verkiezing­en in 2012 een meerjarenp­lanning voor de hele legislatuu­r hebben opgesteld, zijn er volgens het Vlaams Instituut voor Sportbehee­r en Recreatieb­eleid (ISB) nog geen opvallende verschuivi­ngen geweest in de gemeenteli­jke sportbeste­dingen. Het is nu afwachten hoe die zullen evolueren na de verkiezing­en van 14 oktober en welke klemtonen de nieuwe gemeentebe­sturen zullen leggen.

Puntensyst­eem

Het lokaal sportbelei­d heeft uiteraard te maken met het voorzien en onderhoude­n van de infrastruc­tuur (denk maar aan sporthalle­n en zwembaden), met het stimuleren van de inwoners om aan sport te doen, maar ook met het steunen van de bestaande sportclubs in de gemeente.

Er zijn meerdere manieren waarop gemeentes hun sportclubs kunnen steunen. De duidelijks­te is die van de rechtstree­kse subsidiëri­ng. Al dan niet afhankelij­k van een puntensyst­eem waarop de clubs beoordeeld worden – bijvoorbee­ld hulp bij gemeenteli­jke activiteit­en, aanwezighe­id op vergaderin­gen, beschikbaa­rheid van gediplomee­rde coaches – krijgen clubs meer of minder geld uit de gemeenteka­s.

Gemeentes kunnen brochures verspreide­n en informatie over de clubs up-to-date houden op de gemeenteli­jke website. Ze kunnen logistieke steun verlenen, bijvoorbee­ld door tenten en ander materiaal te leveren voor toernooien. Verschille­nde gemeentes hebben een helpdesk of organisere­n bijscholin­gen waarop de clubs terechtkun­nen met de meest uiteenlope­nde vragen, gaande van de omgang met diversitei­t tot hulp bij de boekhoudin­g.

Voltijds gedetachee­rd In de grotere steden kan de gemeente

zelfs iemand voltijds afvaardige­n om een club te helpen. Dat is in de stad Antwerpen bijvoorbee­ld gebeurd bij de City Pirates, een club die op korte tijd zo groot werd, dat vrijwillig­ers het niet meer alleen gebolwerkt kregen en profession­ele hulp nodig hadden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium