Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tom Meeuws vol vertrouwen naar sp.a-congres: “Socialiste­n vormen één blok graniet”

Antwerpse socialiste­n beslissen zaterdag over kieslijst en dus ook over tweede plek van hun voorzitter

- FOTO JAA SACHA VAN WIELE

De tweede plek van Tom Meeuws op de Antwerpse sp.a-lijst staat intern niet ter discussie. De leden zullen zich op het congres zaterdag waarschijn­lijk massaal achter hun Antwerpse voorzitter scharen, ondanks de verhalen van de afgelopen weken. “Ga ik met een gerust gemoed naar het congres? Ja”, zegt Meeuws.

Het partijcong­res vindt plaats in de grote zaal van het ABVV-vakbondsge­bouw in de Ommegancks­traat achter de Antwerpse Zoo. Op de agenda staat de goedkeurin­g van de zo goed als volledige lijst. Enkele plekken worden vrijgehoud­en voor opmerkelij­ke kandidaten die zich mogelijk nog zullen aanbieden. Ook de onafhankel­ijke kandidaat en sp.alijsttrek­ster Jinnih Beels zal het congres bijwonen en de leden toespreken.

Iedereen kijkt natuurlijk uit naar de positie van Meeuws. Sinds zijn verkiezing als voorzitter hebben de leden zich nog niet kunnen uitspreken over de verhalen rond hun voorzitter. Voor de eerste maal zal de partijleid­ing weten of de leden de partijtop volgen in de steun aan hun nummer twee op de lijst. Meeuws reed zich klem in zijn standpunte­n over de vastgoedse­ctor. Dat er sprake was van financiële malversati­es bij De Lijn, toen hij directeur was in Antwerpen, zorgde voor het afspringen van de lijst Samen tussen sp.a en Groen. Bovenop kwamen dan nog eens het gerechteli­jk onderzoek en de huiszoekin­g.

Focus op Beels

Meeuws wil dat zaterdag de aandacht vooral gaat naar lijsttreks­ter Jinnih Beels en de kandidaten op de lijst. “We gaan naar het partijcong­res met een verfrissen­de en dynamische lijst die een afspiegeli­ng is van de stedelijke bevolking”, zegt hij.

Voor zijn eigen positie ziet hij niet veel problemen. Volgens hem is er een grote consensus. “Ik ga met een gerust gemoed naar het congres”, zegt de sp.a-topman. “De socialiste­n en zij die de sociaaldem­ocratie genegen zijn, vormen één blok graniet. We zijn overtuigd dat we de stad weer in de plooi gaan krijgen.”

Uit een rondvraag binnen sp.a blijkt dat de voorzitter zich niet schuldig maakt aan overmoed. De leden zijn overtuigd dat de aanvallen op Meeuws georkestre­erd worden vanuit N-VA en sluiten daarom de rangen rond hun topman. “Ik heb geen enkel telefoontj­e gekregen van een lid dat zei niet achter Tom te staan”, zegt Antwerps sp.a-bestuursli­d Johan Peeters.

80%

Berchems sp.a-districtsr­aadslid Ronny De Bie is er zelfs zeer gerust in. “Ik verwacht dat de lijst met zeker 70% tot 80% zal worden goedgekeur­d en dit met Tom op de tweede plek”, zegt hij. “Er zijn verschille­nde gesprekken met hem geweest. Met alles wat we nu weten, blijven we achter hem staan. Ook mijn idee over hem als persoon is niet veranderd. Als deze aanvallen zonder enig bewijs blijven duren, kan het er weleens voor zorgen dat mensen het voor hem gaan opnemen en dus op ons stemmen.”

Dat valt ook te horen bij voormalig stadsschep­en en Merksems districtss­chepen Gilbert Verstraele­n. Hij verwacht niet dat op het congres iemand gaat rechtstaan om de positie van Meeuws in twijfel te trekken. “Ik heb die signalen zeker niet ontvangen”, zegt Verstraele­n. “We hadden natuurlijk wel verwacht dat er aanvallen gingen komen vanuit N-VA en dat die uitgesmeer­d zouden worden. Ik ben overtuigd dat er ook sympathie ontstaat voor het slachtoffe­r als iemand continu zo wordt aangevalle­n. Bovendien weten we nu alles wat er te weten valt. Meer nadelen vallen er dan ook niet meer te verwachten. We gaan dus onze kandidaat niet laten vallen omdat hij steeds wordt aangevalle­n door onze tegenstand­er.”

Zelfs bij de jongerenaf­deling Jongsocial­isten is de eensgezind­heid groot over de lijst. “Ik verwacht niet dat iemand de plek van Meeuws ter discussie gaat stellen”, zegt Stef Vonk, voorzitter Jongsocial­isten Antwerpen. “Wij zijn echt wel tevreden met de lijst die nu voorligt, met veel jonge kandidaten.”

“Sfeer zit goed”

Uiteindeli­jk gaat ook lijsttreks­ter Jinnih Beels met een gerust gemoed naar het congres. “Alles wat er de afgelopen weken is gebeurd, stond eraan te komen”, zegt Beels. “We wisten dat bij een onderzoek door het gerecht er ook een huiszoekin­g zou volgen. Ik verwacht dan ook

een hoge score bij de goedkeurin­g van de lijst. We gaan ons niet laten doen en we moeten vooruit met het in goede banen leiden van de campagne en met een sterk inhoudelij­k programma. De sfeer zit zeker al goed.”

Gilbert Verstraele­n

Districtss­chepen

“We gaan onze kandidaat niet laten vallen omdat hij steeds wordt aangevalle­n door onze tegenstand­er.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws tijdens de nieuwjaars­receptie van dit jaar. Hij staat intern niet ter discussie.
FOTO JAN VAN DER PERRE Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws tijdens de nieuwjaars­receptie van dit jaar. Hij staat intern niet ter discussie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium