Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkeersel­lende doet verkoop motoren pieken

In één klap 14,5% meer verkocht in provincie Antwerpen

- PAUL VERBRAEKEN

De aanhoudend­e files doen de verkoop van motoren sterk toenemen. Voor veruit de grootste stijging tekent de provincie Antwerpen: in de eerste drie maanden van dit jaar werden er in één klap 14,5% meer verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is meer dan het dubbele van de nationale groei, die 6% bedraagt. Sectorfede­ratie Febiac wijst als enige verklaring naar de almaar toenemende filezwaart­e in het Antwerpse. Vooral de lichtere motoren gaan opvallend vlotter van de hand.

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal inschrijvi­ngen van gemotorise­erde tweewieler­s in ons land met 6%. In Antwerpen lag dat cijfer met 14,5% heel wat hoger. Daar is maar één verklaring voor: de ellendige files rond Antwerpen.

Allicht werd u ook al wel eens opgeschrik­t in de voortkruip­ende file op de Antwerpse Ring, als plots een zware motor kwam voorbij gebromd tussen de rijen auto’s. Een groot aantal automobili­sten blijkt inmiddels de stap te hebben gezet om dan ook maar op de motor of scooter te kruipen.

Volgens de jongste kwartaalci­jfers van de Belgische autofedera­tie Febiac werden er tijdens de eerste drie maanden van dit jaar in ons land 6.206 gemotorise­erde tweewieler­s ingeschrev­en, ten opzichte van 5.855 voertuigen in dezelfde periode vorig jaar. Die groei van 6% was voornameli­jk een herstel. Begin vorig jaar was de lichte dip immers te danken aan nieuwe milieunorm­en die vanaf 1 januari 2017 strenger werden.

De Antwerpse knoop

Veel opmerkelij­ker en belangrijk­er, aldus Febiac-woordvoerd­er Joost Kaesemans, is “dat in het eerste kwartaal de meeste nieuwe inschrijvi­ngen in de provincie Antwerpen gebeurden. Daar was sprake van een groei van 14,5% ten opzichte van 2017, meer dan het dubbele van de nationale groei. En met 17,2% heeft Antwerpen ook het hoogste aandeel van de nieuwe inschrijvi­ngen”. Vorig jaar had de provincie Antwerpen tijdens het eerste kwartaal een aandeel van 15,9% in het totaal aantal Belgische inschrijvi­ngen. Ook Brussel, met zijn dagelijkse files, zat met 8,4% groei afgetekend boven het landsgemid­delde.

Volgens de autofedera­tie ligt de oorzaak van die Antwerpse piek voor de hand: namelijk de mobiliteit­sproblemat­iek in en rond de stad Antwerpen. “Vorig jaar nam de filezwaart­e met 18% toe.”

Bij filerijden mogen motoren en scooters immers tussen de rijen doorrijden als de snelheid ervan gedaald is tot onder 50 km per uur. Voorwaarde daarvoor is wel dat het snelheidsv­erschil niet meer dan 20 km per uur mag zijn.

Mobiliteit­soplossing

Dat de motor en scooter een mobiliteit­soplossing zijn, blijkt volgens Febiac ook uit de inschrijvi­ngen per

segment. Tweewieler­s geschikt voor woon-werkverkee­r springen er immers bovenuit.

Bij de zwaardere scooters was er een stijging van 32,4% en bij de trailmotor­en van 22,4%. Het aantal nieuwe inschrijvi­ngen voor motoren met cilinderin­houd tot 125cc steeg in één klap met 20%. Voor deze voertuigen volstaat een rijbewijs B, mits men dat al twee jaar heeft.

Ook bij de bromfietse­n is er een uitgesprok­en groei. De categorie tot maximum 25 km per uur noteerde 8,2% meer inschrijvi­ngen, de categorie tot 45 km per uur groeide zelfs met 15,9%.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? De motor komt in de file sneller vooruit.
FOTO BELGA De motor komt in de file sneller vooruit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium