Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een kans op integratie gemist?

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Dat CD&V schade heeft opgelopen door de chassidisc­he jood Aron Berger op de lijst te zetten en hem er vervolgens weer af te halen, staat buiten kijf. Maar in welke mate is de Joodse gemeenscha­p de dupe van deze operatie? Hebben we een grote kans op integratie van die bevolkings­groep gemist?

In deze kleine Antwerpse chassidisc­he gemeenscha­p bepaalt de godsdienst het hele leven. Daardoor wijkt dat behoorlijk af van het leven dat de meeste mensen in de stad leiden. Conflicten komen daar zelden uit voort omdat de chassidisc­he joden die nooit zoeken. Ze sluiten zich op in hun eigen gemeenscha­p. De jongste jaren zijn ze alleen in het nieuws gekomen met de toenemende armoede in hun gelederen en met hun scholen die geen rekening houden met de eindtermen. Maar dat nieuws veroorzaak­te nooit grote ongerusthe­id. Er werd gemakshalv­e van uitgegaan dat de Joodse solidarite­it groot genoeg is om het armoedepro­bleem op te vangen en de verontwaar­diging over de creationis­tische lessen ebde telkens snel weer weg.

Eigenlijk was het voor iedereen duidelijk dat de opvattinge­n van de chassidisc­he gemeenscha­p niet kunnen passen in de programma’s van de politieke partijen. In principe stelt geen van hen godsdienst boven alles. Kris Peeters was dat al stemmen tellend even vergeten.

Kan deze groep van enkele duizenden Antwerpena­ren dan nooit vertegenwo­ordigd worden in de politiek tenzij ze met een eigen partij opkomen? Als de kandidaten strikt vasthouden aan de regels van hun godsdienst, lijkt dat bijna onmogelijk. De chassidisc­he gemeenscha­p wordt nu in de politiek alleen vertegenwo­ordigd door andere, minder strikt religieuze joden die wel onderdak hebben gevonden bij verschille­nde partijen. Veel liberale Joden betreuren het dat Aron Berger de kans niet heeft gekregen om voor zijn gemeenscha­p op te komen. De Joodse Yael Brakin uit Antwerpen bijvoorbee­ld vreest dat het lang zal duren eer er nog eens iemand het probeert. “En dat terwijl de orthodoxe joden meer dan vroeger nood hebben aan integratie en vertegenwo­ordiging”, zegt ze in een interview met De Standaard. Volgens haar verplicht de toenemende armoede de orthodoxe joden steeds vaker om jobs te zoeken buiten de gemeenscha­p. Er zijn ook steeds meer vragen om inburgerin­gscursusse­n te volgen.

Een politieke vertegenwo­ordiging had de integratie van de groep misschien kunnen versnellen, maar de economisch­e werkelijkh­eid en de contacten die de chassidisc­he joden via werk en scholing zullen leggen met hun stadsgenot­en, kunnen een veel grotere rol spelen. Als de integratie zich op die terreinen verderzet, komt een plaats op een of andere lijst vanzelf dichterbij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium