Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En het wit konijn is Marc Swyngedouw

-

Politiek socioloog Marc Swyngedouw komt met de gemeentera­adsverkiez­ingen op voor de Antwerpse sp.a. De plek op de lijst wordt zaterdag op het congres bekendgema­akt.

De socioloog van de KU Leuven maakt zich zorgen over de mobiliteit, de verkeersve­iligheid, armoede en onderwijs.

“In vijf jaar zijn in deze stad tienduizen­d kinderen in armoede geboren”, zegt Swyngedouw. “We tellen ongeveer zevenduize­nd jongeren die noch in onderwijs, noch bij de VDAB in opleiding, noch op de arbeidsmar­kt actief zijn. Opkomen voor de zwaksten op plaatsen waar het er echt toe doet, dat wil ik doen. Onderwijs is zo’n plaats. Er moet nu samen met alle betrokken actoren in het onderwijs werk worden gemaakt van een urgentiepl­an tegen de ongekwalif­iceerde schooluitv­al. In tien jaar hebben naar schatting veertiendu­izend jongeren zonder diploma het Antwerpse onderwijs verlaten.” Swyngedouw was samen met Danielle

Dierckx auteur van het boek Onze Stad. Inspiratie voor de stad van morgen. Hij begeleidde al voor sp.a de werkgroep rond onderwijs. Lijsttreks­ter Beels is opgetogen met de komst van Swyngedouw. “We zijn verheugd dat iemand als Marc Swyngedouw met zijn rijke ervaring en wetenschap­pelijke achtergron­d voor sp.a kiest”, zegt ze. “Hij is net als wij overtuigd dat de stad een motor kan zijn om mensen een duw in de rug te geven. Momenteel werkt hij samen met schooldire­cteur Christine Hannes aan ons onderwijsp­lan.” De Antwerpse sp.a schermt de ontwerplij­st met kandidaten goed af. De kop is al geweten, met de onafhankel­ijke kandidaat Jinnih Beels als lijsttreks­ter. Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws staat op twee, gevolgd door Güler Turen, Karim Bachar en Tatjana Scheck. Lijstduwer bij de Antwerpse socialiste­n is Yasmine Kherbache. Recent maakte ook journalist en ATV-gezicht Karl Apers bekend dat hij zal opkomen voor sp.a. De huidige raadsleden zouden ook een zichtbare plek krijgen.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium