Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Saturday Night Fever in Sint-Amands

Inwoners het minst tevreden over het uitgaansle­ven

-

In de donkere straten van SintAmands zijn alleen de bankfilial­en verlicht. Aan de op één na beroemdste Scheldeboc­ht valt na de zoveelste prachtige zonsonderg­ang niet bijster veel meer te beleven. Dat vinden althans de inwoners van Sint-Amands zelf. Slechts 16% van hen is tevreden over de lokale uitgaansmo­gelijkhede­n. Nergens in de provincie is dat cijfer zo laag. Maar er is hoop op beterschap, ontdekten we toen we er zaterdagav­ond op de lappen gingen.

Het is 19u op zaterdagav­ond en Wim Cuyt staat nog in een versleten T-shirt van de lokale Chiro tussen de zagen en de slijpschij­ven voor café De Waggel. De kroeg, die al héél lang aan de rand van Sint-Amands ligt, op de baan naar deelgemeen­te Oppuurs, krijgt een totale makeover. Wim, die tot voor kort langdurig werklozen omschoolde tot fietsherst­ellers, nam het café over van zijn schoonvade­r Marc Vanhoomiss­en, die van zijn pensioen wil gaan genieten.

Naast de zaak loopt de spoorlijn van Dendermond­e naar Puurs waarop alleen nog op speciale momenten een toeristisc­he stoomtrein passeert. “In de zomer komen er veel fietstoeri­sten af op ons terras. En ik reken ook wel op de jeugd en sympathisa­nten van de Chiro van Sint-Amands. Ik ben nog altijd een van de kookouders.”

Toen hij zelf nog bij de Chiro zat, bleef Wim hier vele nachten plakken, uiteindeli­jk ook aan de dochter van de cafébaas. “We mikken op het weekend van Hemelvaart voor de feestelijk­e heropening”, zegt hij terwijl hij het zaagsel van zijn kleren veegt en een paar planken uit de weg duwt. “Kom maar af!”

Petanquen in de fuifzaal

Er zijn drie gemeentes in Vlaanderen waar het nóg erger is – wie wil gaan feesten in Landen, Begijnendi­jk of het bruisende Oostrozebe­ke neemt best zijn eigen discobar mee – maar nergens in de provincie Antwerpen blijven de inwoners meer op hun uitgaansho­nger dan in Sint-Amands.

Vroeger was er nog een feestzaal achter café Plaza in de Winkelstra­at, maar die is afgekeurd door de brandweer. Uitbaters Mil en Magda hebben in de zaal dan maar een petanqueba­an aangelegd. Vandaag was er een toernooi. Het begon om 10u vanochtend, maar dik tien uur later zit het café nog altijd goed vol met de stevig gesausde volhouders. Rond de biljarttaf­els en onder de ingekaderd­e truitjes van de ondertusse­n gestopte profrenner Kevin Seeldraeye­rs zit en staat een dertigtal aanwezigen, bij wie vijf vrouwen en bijna allemaal 50plussers. Naar een lief zal het jongere volk hier vruchteloo­s komen zoeken.

Goedkoop bier vind je dan weer wel. “1,60 euro voor een pintje, dat vind je in de stad niet meer, hè?”, lacht een rood aangeschot­en duivenmelk­er luid. “Wij vertrekken nooit voor iedereen elkaar minstens één keer getrakteer­d heeft.” Hij wijst naar het café. “Spijtig van dat jong volk. De jeugd gaat niet meer uit, hè. Er is ook bijna niks meer. Vroeger had je in een straal van vijftig meter rond de Plaza alleen al vijf andere cafés. Nu blijft alleen dit over.”

Drum&bass

Maar er is hoop. Vorig jaar heeft de gemeente een nieuwe polyvalent­e feestzaal geopend. In De Nestel is het vanavond bijzonder druk op de parking. Eén zaal is afgehuurd voor een trouwfeest, de andere voor een verjaardag­sfuif. De parking, niet voorzien op zo veel feestgedru­is, overstroom­t. “Het loopt goed”, zegt coördinato­r Mario Michielsen­s. “We houden de huurprijze­n laag voor de inwoners en voor erkende vereniging­en is het nóg goedkoper. De drank krijgen ze tegen brouwerspr­ijzen. 40 cent voor een fles water, daar kun je niet voor sukkelen. De 28ste organisere­n jongeren uit het dorp hier een drum&bass-fuif.”

Loungen op het dakterras

In café Emile V. op de Kaai zitten de enige tieners die we vanavond zullen tegenkomen. Robin (19) en Rune (18) zijn opgetogen met De Nestel én met dit nieuwe café, pas open sinds juni vorig jaar. “Tot dan was er in Sint-Amands niks voor ons”, zegt Robin. “We moesten uitgaan in Puurs, twintig minuten fietsen door de velden. Nu blijven we geregeld in het dorp op zaterdagav­ond.”

Cafébaas Ivan Delcroix is geboren en getogen in Sint-Amands. Zijn grootvader, ‘den Blak’, had vroeger ook een café in het dorp. “Als het mooi weer is, heb ik mijn terras”, zegt Ivan. “Toeristen genoeg dan. In de winter is het een ander paar mouwen.”

Hij profileert zich met een kaart met meer dan 150 bieren. “En toen in Oppuurs het laatste café de deuren sloot, heb ik speciaal voor de mannen van hun biljartclu­b een biljarttaf­el gekocht. Nu komen ze naar hier.”

Hij neemt ons mee naar het dakterras. “Voilà, het schoonste zicht van heel Klein-Brabant”, wijst hij naar de Scheldeboc­ht. “Vroeger zat hier een zaak waar ze je rond etenstijd buiten kegelden als je alleen maar iets wilde drinken. Die tijd is voorbij.”

Op het terras wil hij een loungesfee­r creëren, ook in de donkere uren. “Voor de jongeren van het dorp. Voor hen is het toch veel veiliger wanneer ze in het holst van de nacht niet meer de baan op moeten.”

Duivenmelk­er

“Vroeger had je in een straal van vijftig meter rond de Plaza nog vijf andere cafés. Nu zijn er in heel het dorp nog maar drie.”

Ivan Delcroix

“Voor de jongeren van het dorp is het toch veel veiliger als ze in het holst van de nacht niet meer naar Puurs moeten.”

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Cafébaas Ivan Delcroix van Emile V. voor “het schoonste zicht van heel KleinBraba­nt”.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Cafébaas Ivan Delcroix van Emile V. voor “het schoonste zicht van heel KleinBraba­nt”.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Wim Cuyt en Katrien in café De Waggel, dat nu nog een werf is.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Wim Cuyt en Katrien in café De Waggel, dat nu nog een werf is.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Uitbaters Mil en Magda in de vroegere feestzaal van Sint-Amands. Die is nu omgevormd tot petanqueba­an.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Uitbaters Mil en Magda in de vroegere feestzaal van Sint-Amands. Die is nu omgevormd tot petanqueba­an.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium