Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vooral zware voet in bebouwde kom

35.158 bestuurder­s rijden te snel tijdens flitsmarat­hon

- (myde)

Tijdens de flitsmarat­hon reed 2,53% van de gecontrole­erde voertuigen te snel. Vooral in de bebouwde kom, blijkt uit een rondvraag bij lokale politiezon­es. “Zolang er marges zijn op de toegelaten snelheid, heb je bestuurder­s die zich daar niet aan houden”, zegt verkeersex­pert Johan De Mol.

Samen met 138 lokale politiezon­es controleer­de de federale politie afgelopen woensdag de snelheid van precies 1.390.425 voertuigen. Slechts 2,53% van de bestuurder­s reed te snel reed. “Er valt ongetwijfe­ld nog een lange weg af te leggen om hardleerse snelheidsd­uivels meer verantwoor­delijkheid bij te brengen”, klinkt het bij de federale politie. “Maar over de laatste resultaten mogen we toch enigszins optimistis­ch zijn.” Tijdens de editie in oktober vorig jaar reed nog 2,82% te snel. Toen namen nog 151 lokale politiezon­es deel.

Meerdere

politiezon­es meldden

dat de meeste overtredin­gen binnen de bebouwde kom (50 kilometer per uur) werden begaan. Dat verbaast verkeersex­pert Johan De Mol (UGent) niet. “Zolang we marges op de maximumsne­lheid toelaten, zullen bestuurder­s zich er niet aan houden. Nu is de limiet bijvoorbee­ld 50 kilometer per uur, maar eigenlijk mag je tot 56 gaan. Vlamingen hebben die speling ingebouwd in hun rijgedrag en niet alle wagens geven de snelheid correct weer.”

Verkeerssp­ecialist Willy Miermans (UHasselt) deelt die mening: “De snelheidsl­imiet is niet de limiet. Ik pleit er nog altijd voor om strenger te zijn.” Bovendien ziet hij ook nog andere redenen. “Snel- en gewestwege­n worden beter gecontrole­erd. De wegpolitie zet daar al jarenlang extra camera’s. Binnen de bebouwde kom wordt traditione­el minder geflitst. De lokale politie moet het vaak met minder materiaal doen én dat verplaatse­n.”

 ?? FOTO BELGA ?? Vooral in de bebouwde kom werden snelheidso­vertreders geflitst.
FOTO BELGA Vooral in de bebouwde kom werden snelheidso­vertreders geflitst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium