Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kwart jongeren in nood vindt geen crisishulp

Doorlichti­ng Rekenhof nieuwe blamage voor minister van Welzijn Jo Vandeurzen

- (pl)

In de jeugdhulp blijk nu ook de crisishulp, bedoeld voor dringende nood, niet naar behoren te werken. Dat besluit het Rekenhof na een doorlichti­ng. Eén op de vier jongeren die met dringende nood aanklopt bij een crisismeld­punt, krijgt niet de juiste hulp. Een blamage voor bevoegd minister Vandeurzen (CD&V). Coalitiepa­rtner N-VA wil dat hij dringend extra investeert.

Een halfjaar geleden nog werd een meisje van amper 11 jaar opgenomen in de volwassene­npsychiatr­ie. Vorig jaar moesten 29 jongeren in Antwerpen in een politiecel overnachte­n, ook al hadden zij niks mispeuterd. Schrijnend­e situaties die worden veroorzaak­t door een schrijnend plaatsgebr­ek in de jeugdhulp. Nochtans zijn de zes crisismeld­punten een manier om de lange wachtlijst­en te omzeilen: die zijn steeds beschikbaa­r voor politie of andere hulpverlen­ers die worden geconfront­eerd met jongeren met gedragspro­blemen of zelfmoordn­eigingen.

Vernietige­nd beeld

De praktijk blijkt een pak minder rooskleuri­g. Het Rekenhof schetst in een nieuwe studie een vernietige­nd beeld van deze crisishulp. Tussen halfweg 2015 en halfweg 2016 klopten 8.825 minderjari­gen aan voor crisishulp. 4.377 van die meldingen waren ontvankeli­jk, maar desondanks bleven 1.247 van die hulpvragen onbeantwoo­rd. Dat is liefst 28,5%.

Het Agentschap Jongerenwe­lzijn laat nog weten dat er in sommige gevallen wel creatieve oplossinge­n worden gevonden, waardoor het echte cijfer in werkelijkh­eid iets lager ligt. Maar dan nog is het rapport een nieuwe blamage voor de minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Hij staat al langer onder druk voor het plaatsgebr­ek in de jeugdhulp. Dit rapport doet daar nu dus nog een schepje bovenop. In een reactie liet Vandeurzen weten dat hij intussen 25 miljoen heeft geïnvestee­rd voor extra personeel. Maar daar nemen oppositiep­artijen sp.a en Groen geen genoegen mee. Zij pleitten gisteren meteen voor extra investerin­gen in de jeugdzorg. Opvallend is dat ook coalitiepa­rtner N-VA de inspanning van minister Vandeurzen bestempelt als onvoldoend­e. “Het is goed natuurlijk dat die 25 miljoen euro er is gekomen”, zegt Vlaams Parlements­lid Lorin Parys (N-VA). “Maar dat geld is vooral bedoeld voor de eerstelijn­shulp. We zitten nu met een acute crisis in de crisishulp, en dus moeten er snel extra crisisplaa­tsen komen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium