Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hier voelen vrouwen zich niet bekeken of geïntimide­erd”

Strenger decreet dreigt gescheiden sportclubs buiten de wet te stellen

- PATRICK VINCENT

De verstrengi­ng van het gelijkekan­sendecreet in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement zou een pervers effect kunnen hebben. Dat meldt de Vlaamse Ombudsdien­st. Zijn gescheiden sportclubs voor vrouwen straks nog wettelijk?

Twee jaar geleden startte Jaimy Van Den Broeck met Lioness, een fitnesszaa­k in Kontich, specifiek gericht op vrouwen. “Vrouwen hebben een heel andere krachttrai­ning nodig dan mannen”, zegt Jaimy. “Die richten zich meer op aparte spiergroep­en, terwijl een vrouwenlic­haam baat heeft bij een full body training. Dat is een specialisa­tie op zich. Veel vrouwen voelen zich ook bekeken in een gewone fitnessclu­b. Ze zijn geïntimide­erd door de aanwezige mannen en durven daarom de stap niet te zetten. Ik wil die vrouwen lef en zelfvertro­uwen bijbrengen. Bij Lioness kan dat in een veilige omgeving.”

Vrouwensau­na

De vraag is hoe lang nog. Deze week heeft de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement een verstrengi­ng van het gelijkekan­sendecreet goedgekeur­d. Discrimine­ren tussen mannen en vrouwen wordt nog moeilijker. Een goede zaak, maar Annelies D’Espallier, genderspec­ialist bij de Vlaamse Ombudsdien­st, waarschuwt dat de strengere regels straks ook gescheiden sportclubs buiten de wet kunnen stellen. Een vrouwensau­na of een vluchthuis voor vrouwen mag nog volgens de Europese richtlijn. Maar gescheiden sportclubs staan niet in de lijst van uitzonderi­ngen.

Jaimy is oprecht verbolgen door het nieuws. “Ik discrimine­er toch geen mannen?” zegt ze. “Die kunnen bij mij niets komen doen, omdat ik niet gespeciali­seerd ben in de trainingen die zij nodig hebben. Wat moet ik nu doen, sluiten of mannen toelaten? Ik hoop dat het niet zover komt. Mag een dameskapsa­lon dan straks ook niet meer? Het straffe is dat het ministerie van Sport zo veel mogelijk mensen aan het sporten wil krijgen. En dan dit? Veel vrouwen die nu wél sporten, zullen dat niet meer komen doen.”

Hoofddoeke­n

Dat denkt ook Esma Bakour. Zij is trouwe klant van Basic Fit Ladies in Borgerhout, een van de twee Antwerpse vestiginge­n van de keten waar enkel vrouwen zijn toegelaten. “Het is een groot succes”, zegt Esma. “70% van de sporters is van Marokkaans­e origine, vaak ook oudere vrouwen. Ons geloof laat niet toe om samen met mannen in dezelfde ruimte te trainen. In deze fitness kunnen vrouwen die op straat een hoofddoek of een lang kleed dragen, zonder probleem hun hoofddoek uitdoen en ontspannen trainen in een korte short.”

“Veel vrouwen die nu wél sporten, zullen dat niet meer komen doen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Jaimy Van Den Broeck richt zich in haar fitnesszaa­k Lioness specifiek op krachttrai­ningen voor vrouwen.
FOTO JORIS HERREGODS Jaimy Van Den Broeck richt zich in haar fitnesszaa­k Lioness specifiek op krachttrai­ningen voor vrouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium