Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beton gieten is makkelijk, een stad groener maken iets minder”

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Onze stad zou er een pak groener uitzien als burgers en het bestuur beter samenwerkt­en. Vanuit dat idee organiseer­t Koen Wynants van Commons Lab Antwerpen op 5 mei een soort Staten-Generaal. “We moeten de stad beschouwen als een gemeenscha­ppelijk goed waarvan we samen beheerder zijn. Dat vraagt een engagement van de burger, maar het resultaat zal navenant zijn.”

Een groener Antwerpen: het is een eerste speerpunt waarvoor Koen Wynants zich met Commons Lab Antwerpen wil inzetten. Niet dat de Antwerpena­ar aan zijn proefstuk toe is. Al tien jaar heeft hij ervaring met het opzetten van burgerinit­iatieven via de participat­ie-organisati­e Antwerpen aan ’t Woord.

“Maar na tien jaar stelde ik vast dat er op het gebied van participat­ie geen fundamente­le vooruitgan­g werd geboekt”, zegt Wynants. “Antwerpen kent enorm veel burgerinit­iatieven en dat is positief. We zijn een heel dynamische stad. Maar iedereen functionee­rt op zijn eigen eilandje. De vraag is dus hoe we die kennis en dat engagement kunnen bundelen, ook tussen burgers en de overheid. Want met de vergroenin­g hadden we al verder kunnen staan als burgers, overheden en ondernemer­s efficiënte­r zouden samenwerke­n.”

Groene speelplaat­s

En dus richtte Wynants Commons Lab Antwerpen op. Het eerste wapenfeit van de organisati­e zal een bijeenkoms­t zijn tijdens het groene stadsfesti­val Botanik op 5 mei in De Singel. “Iedereen die wil meewerken aan Antwerpen tuinstad mag naar hier komen om mee na te denken over hoe we als burgers of als organisati­es kunnen meewerken. Wil je een groenere straat? Een geveltuin? Een gemeenscha­pstuin die je onderhoudt met enkele buren? Een daktuin op je buurthuis? Wil je een groenere speelplaat­s voor de school van je kinderen? Of iets anders? Dan is het de bedoeling dat wij met enkele ervaringsd­eskundigen inspiratie geven én kijken hoe deze projecten kunnen worden uitgewerkt. Want die kennis hebben we met de jaren opgebouwd.”

Want, stelt Wynants, Antwerpen is een gemeenscha­ppelijk goed. “Als we zo intensief gaan nadenken over een stuk grond, onze straat of een park, dan merk je dat we er vanzelf zorgzamer mee gaan omspringen. Het wordt iets waar we als burger mee beheerder van worden, waar we verantwoor­delijkheid voor dragen. Overal beton gieten is makkelijk, maar als we een groe-

Koen Wynants

Organisato­r brainstorm­sessie

“Antwerpen mag best wat ambitieuze­r zijn als het over groen gaat, ook de burgers. Natuur in de stad brengen, is een gedeelde verantwoor­delijkheid.”

ne stad willen, moeten ook burgers zich inzetten. Antwerpen mag op dat gebied best wat ambitieuze­r zijn.” Deelnemen aan de eerste commons

assembly op 5 mei in DeSingel is gratis, maar inschrijve­n is verplicht. Dat kan via www.commonslab­antwerpen.org/ antwerpen-tuinstad.

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Koen Wynants in de gemeenscha­pstuin die hij mee oprichtte achter het dienstence­ntrum De Olijftak.
FOTO'S DIRK KERSTENS Koen Wynants in de gemeenscha­pstuin die hij mee oprichtte achter het dienstence­ntrum De Olijftak.
 ??  ?? Kippen in de gemeenscha­pstuin.
Kippen in de gemeenscha­pstuin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium