Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werken borden De Lijn eindelijk? Nee, ze worden getest

Vervoersma­atschappij wil “op korte termijn” uitpakken met volledig vernieuwde software

-

Passagiers dachten gisteren dat de nieuwe informatie­borden van De Lijn eindelijk werkten, maar er is nog even geduld nodig. De vervoersma­atschappij test alleen nog maar met een nieuw systeem om reizigers correcter te informeren over de wachttijde­n.

Foute informatie en infoborden die niet werken zorgen al een hele tijd voor frustratie onder Antwerpse passagiers van De Lijn. In de stad, zeker in het premetrost­ation Groenplaat­s, werd de dienstrege­ling op een nieuwe manier gepresente­erd. Met een bolletje dat de voorgaande haltes aan de Groenplaat­s afgaat op een lijn die eindigt met een mannetje op de halte waar je staat. Niet zomaar een nieuwe lay-out, zo blijkt. De Lijn vernieuwt haar technologi­e. “We testen deze nieuwe software uit”, zegt woordvoerd­er Tom Van de Vreken. “We hebben altijd gezegd dat we een beter systeem wilden en daar maken we op korte termijn werk van.”

Hoe het nieuwe systeem juist werkt, wil Van de Vreken nog niet kwijt. “Dat komt nog, we hopen de verbeterin­gen binnenkort voor te stellen.”

De Lijn heeft in de stad Antwerpen altijd de ambitie gehad om de reizigers de juiste informatie te bieden. Maar niet elke poging was even succesvol. Kathleen Van Brempt (sp.a), destijds minister van Mobiliteit, presenteer­de in 2009 ‘realtime informatie­borden’ aan voorname haltes van het openbaar vervoer. Die geven aan de hand van gps-signalen weer wanneer de bus of tram eraan komt. Maar vaak werken ze niet naar behoren. “Er is niet voor de beste technologi­e gekozen”, gaf De Lijn in 2014 toe in uw krant. Het oude systeem met de rode bolletjes werkte vroeger altijd goed, maar nu blijven de bolletjes vaak gedoofd. Het kan niet meer overal gebruikt worden, want dat zou naar verluidt technisch niet meer mogelijk zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium