Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse Houtproef promoot schrijnwer­kerij

De Wever geeft startschot in Spectrumsc­hool

-

Ze studeren wel voor schrijnwer­ker, maar kiezen daarna vaak voor iets anders. De vacatures raken niet ingevuld. Met de jaarlijkse Vlaamse Houtproef wil de Confederat­ie Bouw studenten aanmoedige­n om in hun vak te blijven en anderen overtuigen om eraan te beginnen.

Hoog bezoek in de GO! Spectrumsc­hool in de Ruggeveldl­aan in Deurne. Burgervade­r Bart De Wever (N-VA) zakte naar de schrijnwer­kerij van de school af om het startschot te geven van de Vlaamse Houtproef. De leerlingen kregen van 9 tot 18u de tijd om een krantenbak ineen te steken. Ze hadden hun hout al bewerkt, maar de plannen kregen ze pas toen ze op school aankwamen. Een jury zal de werkstukke­n uitvoerig bekijken en de winnaar nog bekendmake­n. Al is het wed- strijdelem­ent minder belangrijk.

“Er zijn meer jobs in deze soort sectoren dan er leerlingen zijn die doorstrome­n naar de arbeidsmar­kt”, beseft De Wever. “De vacatures geraken niet ingevuld.”

De Confederat­ie Bouw organiseer­t de wedstrijd om het vak populairde­r te maken. Want de leerlingen die afstuderen in de richting kiezen later vaak een andere job. En het aantal leerlingen dat eraan begint, neemt elk jaar af. “Ik doe het niet om te winnen”, zegt student Robin Delnoz (16) terwijl hij de eerste stukken hout aan elkaar bevestigt. “Ik hou gewoon van mijn vak en wil het blijven doen. Dat anderen daar niet voor kiezen is zonde.”

In de provincie Antwerpen namen 240 studenten in 18 scholen deel aan de wedstrijd. Over heel Vlaanderen waren dat 780 houtbewerk­ers.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Hoog bezoek van de burgemeest­er in de Spectrumsc­hool.
FOTO PATRICK DE ROO Hoog bezoek van de burgemeest­er in de Spectrumsc­hool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium