Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Foutieve’ crematie krijgt staartje

Dochter wil duidelijkh­eid

- (adm)

De crematie van een man uit Antwerpen die drie jaar geleden per vergissing werd uitgevoerd, heeft een juridisch staartje gekregen. Elza Verswijver, de dochter van de man, wil meer duidelijkh­eid over de fouten die toen werden gemaakt.

“Je gaat me toch niet verbranden, hè? Ik wil begraven worden, net zoals de rest van de familie.”

Het was een van de laatste zinnen die Jozef Verswijver (85) op zijn sterfbed uitsprak. Hij overleed op 1 juni 2015 aan de gevolgen van keelkanker. Daags na het overlijden trok zijn dochter naar een begrafenis­ondernemer in Borgerhout om de uitvaart voor te bereiden. Jozef wilde op het kerkhof in de Berchemse Floraliënl­aan worden begraven. Er werd ook al in een plekje voorzien voor zijn vrouw Francine (84).

Een dag later wilde ze haar vader een laatste groet gaan brengen. “Een medewerker verzocht ons om even in een lokaaltje te wachten”, klonk het toen. “Dan kwam hij met een brede glimlach binnen. Laconiek vertelde hij dat ze mijn vader die middag ‘per vergissing’ hadden gecremeerd. Ze hadden hem verwisseld met een andere persoon. Ik was volledig van de kaart: we hadden uitdrukkel­ijk gezegd dat hij begraven wilde worden.”

De begrafenis­ondernemer werd niet veroordeel­d, maar Elza tekende beroep aan. Ze is van overtuigin­g dat er gesjoemeld werd met papieren.

“Ik heb hem niet meer kunnen groeten, dat is het ergste wat mij kon overkomen”, vertelt Elza nog. “Ik wil dat dit niemand nog overkomt en ik wil duidelijkh­eid. Na drie jaar wil ik weten wat er met mijn vader gebeurd is, dan kan ik het afsluiten.”

De zaak kwam donderdag voor in het hof van beroep. Op 3 mei beslist de kamer van inbeschuld­igingstell­ing of er bijkomend onderzoek komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium