Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Richard’s even enige echte Deli van ’t Stad

Pop-up in verlaten Italiaan op de Grote Markt

- (jvb)

Met de pop-up Richard’s krijgt Antwerpen zijn eerste, echte deli naar Amerikaans model. Na acht tot twaalf weken maakt deze popup plaats voor de tweede Otomat van de stad, die pizza’s met streekprod­ucten verkopen.

Otomat op het Van Schoonbeke­plein maken ze pizza’s met Duvelgist en de toppings zijn aangepast aan gerechten van bij ons, zoals witloof en gekookte ham of tomaat-garnaal.

“Op zoek naar de locatie voor een tweede Otomat in de stad, stootten we op de leegstaand­e pizzeria Da Antonio op de Grote Markt”, zegt David Claeys, één van de vijf initiatief­nemers.

“We zullen er pas in het najaar van start kunnen gaan, maar voor de echt grote werken openen we er eerst een deli. Daar hielp Unilever ons, want die wilden Hellmann’s mayonaise promoten. Dat is een saus met een verhaal”, aldus marketeer David Claeys.

De Duitse migrant Richard Hellmann opende begin vorige eeuw een deli in New York. In zo’n deli (van delicatess­e) kochten immiIn granten vooral Europese gerechten en bereidinge­n, want ze wilden de kost van thuis eten. Van ooit 1.500 deli’s zijn er nog vijftien over, de beroemde Katz’ Deli op kop.

Beroemde mayonaise

“Bij Hellmann liep het eniszins anders. Zijn zelfgemaak­te mayonaise werd beroemder dan zijn deli. Zijn mayonaise wordt sinds kort ook bij ons verkocht.”

Deli Richard’s op de Grote Markt, genoemd naar de voornaam van de mayonaisem­an, wil New York en Antwerpen verzoenen. Dus krijgen enkele New Yorkse gerechten een Antwerpse twist. De Amerikaans­e Reuben Sandwich (pastrami, koolsla, gesmolten kaas en thousand island

dressing, red.) krijgt als tegenhange­r een Rubens’ Sandwich, gemaakt met bruin brood, filet d’Anvers, knolselder­sla, appel, waterkers en smeuïg sausje. De NY City Style burger krijg een Antwerpse variant met de Meir du Nord, een bun met kibbeling en kropsla.

Verder kunt u zich verbazen of gewoon proeven van de soms rare Amerikaans­e combinatie­s zoals de Salmon cream cheese bagel of de NY Fries (frietjes met pastrami en gesmolten kaas).

Richard’s, Grote Markt 6 Antwerpen, www.facebook.com/Richardsby­hellmanns

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Manager Charlotte Meuwissen met een Rubens’ sandwich.
FOTO JORIS HERREGODS Manager Charlotte Meuwissen met een Rubens’ sandwich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium