Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Riolering moet wateroverl­ast na tientallen jaren verhelpen

Bewoners Eendrachts­straat in de clinch met nv De Vlaamse Waterweg over perceelsgr­enzen

-

Al decenniala­ng klagen de bewoners van de Eendrachts­straat in Sint-Job-in-’t-Goor (Brecht) over wateroverl­ast. Pidpa-Hidrorio gaat er nu een riolering aanleggen. De bewoners moeten hiervoor grond afstaan. De discussie is nu waar de eigendomsg­renzen liggen. De Vlaamse Waterweg wil na vijftig jaar duidelijkh­eid.

De Eendrachts­straat in Sint-Job ligt langs het kanaal TurnhoutDe­ssel-Schoten. De bewoners delen langs de andere kant van de percelen een gracht met de achterbure­n. Die zorgt al tientallen jaren voor wateroverl­ast. “Op basis van de klachten van de bewoners zijn we bij Pidpa-Hidrorio gaan aankloppen om hier een oplossing aan te bieden”, stelt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Daan De Veuster (CD&V). “Die gaat nu de gracht herprofile­ren – zodat de waterdoors­troming vlotter verloopt – en een gracht aanleggen aan de andere kant van de weg, zodat het water ook uit de voortuinen kan wegtrekken en anderzijds riolering aanleggen die dan kan aansluiten op die van de Sluisvijfb­aan.”

Op de infovergad­ering onlangs hadden de bewoners van de Eendrachts­straat weinig kritiek op het riolerings­ontwerp van Infrabo en Pidpa-Hidrorio. De gemeente wil daar dan ook zo snel mogelijk werk van maken. De voorlopige timing is het voorjaar van 2019.

Waar ze wel een probleem mee hebben, is dat ze grond moeten afstaan. “Over de hele perceelbre­edte moeten we 3 tot 4 meter grond afstaan. Oké de straat en de gracht die blijven van ons, maar wat daarachter komt, zijn we kwijt. We hebben ook jarenlang voor de volledige oppervlakt­e kadastraal inkomen betaald”, reageert Philippe Huylebroec­k die op nummer 17 woont. “We zijn het laatste huis en onze grond loopt uit in een spie en ook voor die laatste 1.300 meter hebben we betaald. We zijn al jaren vragende partij om het grachtprob­leem op te lossen, maar de gracht blijft nu. Oké, er komt geen vuil water meer in, maar we moeten die nu zelf ruimen. We zijn toch wel teleurgest­eld. Vooral omdat we nu aan de De Vlaamse Waterweg voor onze eigen grond gaan moeten betalen.”

Vijftig jaar onduidelij­k “Het gaat om 10 eurocent per vierkante meter op jaarbasis aangevuld met een vast recht. Het is

een soort huur om de grond te mogen blijven gebruiken”, legt een afgevaardi­gde van De Vlaamse Waterweg uit. Het is niet duidelijk tot waar de perceelsgr­enzen lopen. Sommige bewoners stellen dat hun grond tot vlak aan het jaagpad, maar daar is De Vlaamse Waterweg het niet mee eens. “Al sinds de Eendrachts­straat er ligt, in 1949, is de eigendomss­ituatie nooit echt goed geregeld. We proberen nu overal stap voor stap de situatie recht te trekken, want niet alleen in Brecht stelt zich dat probleem. Vorig jaar heeft een landmeter van Igean de grenzen in de Eendrachts­straat vastgestel­d. Het gedeelte tussen de dijk en waar de nieuwe gracht komt, wordt door de bewoners betwist. Nochtans is dat een veiligheid­szone voor de bewoners die De Vlaamse Waterweg nv inbouwt. Elk jaar neemt het vervoer over het water toe. Werd er in 2016 700.000 ton vervoerd, dan is er vorig jaar 150.000 ton bijgekomen. Dat staat gelijk met 28.000 vrachtwage­nritten (delen door 30, red.) over de weg. Het is de bedoeling om dat voort op te drijven. Het beheer van de dijken is voor ons dan ook van groot belang.”

De bewoners gaan nu hun aktes bij elkaar leggen en desnoods een advocaat in de arm nemen om de situatie met De Vlaamse Waterweg uit te klaren.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Bewoner Philippe Huylebroec­k van de Eendrachts­straat bespreekt de eigendomsk­westie met een afgevaardi­gde van De Vlaamse Waterweg op de infovergad­ering van de gemeente.
FOTO ELKE LAMENS Bewoner Philippe Huylebroec­k van de Eendrachts­straat bespreekt de eigendomsk­westie met een afgevaardi­gde van De Vlaamse Waterweg op de infovergad­ering van de gemeente.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium