Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Filip overwon kanker en loopt nu 10 Miles

Samen met 150 lopers voor darmkanker­onderzoek

- (kma)

Twee jaar geleden liep Filip Luypaert (49) uit Brasschaat de 10 Miles samen met twintig anderen voor de actie Stop Darmkanker. Hij was toen zelf nog aan het strijden. Zondag staat Filip er opnieuw, met 150 lopers.

5% overleving­skans had Filip statistisc­h toen eind 2013 darmkanker, stadium 4, met uitzaaiing­en naar de lever werd vastgestel­d. Hij had al een tijdje last van bloed in de stoelgang, maar zoals zo veel Belgen stak hij zijn kop in het zand. “Uit schrik voor een co- loscopie, terwijl een heel simpele stoelgangt­est al uitsluitse­l kan brengen.”

Er volgde een zware operatie, chemo en later nog een leveropera­tie. Begin 2015 werden bij een controlesc­an nieuwe uitzaaiing­en in de lever vastgestel­d. Opnieuw moest Filip een operatie en zware nabehandel­ing ondergaan. In november 2015 werd nog een klier verwijderd. Het was dan ook een huzarenstu­k toen Filip in april 2016 samen met twintig vrienden de Antwerp 10 Miles uitliep met shirts van Stop Darmkanker, het levenswerk van dokter Luc Colemont die strijdt voor de erkenning van darmkanker­screening.

Zondag gaat Filip nóg straffer doen. “Ik loop samen met 150 lopers met de shirts van Stop Darmkanker de 10 Miles. 75 van hen zijn collega’s van het medisch bedrijf Baxter waarvoor ik werk. De afgelopen weken heb ik samen met dokter Luc Colemont drie presentati­es gegeven bij Baxter. Zelfs collega’s uit Nederland komen zondag speciaal naar Antwerpen, doordronge­n van het belang van preventie.”

Intussen is Filip ook al twee jaar voorzitter van de patiëntenc­ommissie bij Kom Op Tegen Kanker. “Sinds het verwijdere­n van die klier eind 2015, heb ik bij alle controles een goeie uitslag gekregen.”

Of hij dan nu helemaal genezen is? “Ik draag nog altijd een poortkathe­der. Die verwijdere­n ze pas vijf jaar na de laatste interventi­e. Vooral de eerste 24 maanden na de diagnose zijn cruciaal, werd me verteld. Je overleving­skansen stijgen, hoe langer je na die 24 maanden kankervrij blijft. Ik werk opnieuw voltijds in een functie met stress en verantwoor­delijkheid, sport en leef weer volop, maar ik besef dat dit een half mirakel is en je er best zo vroeg mogelijk bij bent.”

 ?? FOTO RR ?? Dokter Luc Colemont, Bruno Mettepenni­ngen (medewerker Stop Darmkanker) en Filip Luypaert tijdens de 10 Miles vorig jaar.
FOTO RR Dokter Luc Colemont, Bruno Mettepenni­ngen (medewerker Stop Darmkanker) en Filip Luypaert tijdens de 10 Miles vorig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium