Gazet van Antwerpen Stad en Rand

School Heilige Familie heeft nu eigen Centre Pompidou

Ook parochieve­renigingen mogen gebruikmak­en van nieuwe zaal, refter en keuken

- JAN AUMAN

De vrije basisschoo­l Heilige Familie heeft drie nieuwe klaslokale­n en ook de afgeleefde turn- en feestzaal kreeg een upgrade. “De parochieve­renigingen mogen onze nieuwe infrastruc­tuur mee gebruiken”, kondigde directeur Dominique Bombey aan bij de inhuldigin­g.

Schoten viel met 6,4 miljoen euro mooi in de prijzen bij de verdeling van subsidies door Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) twee jaar geleden. Onder meer basisschoo­l Heilige Familie sprong op de kar en diende plannen in voor 650.000 euro. “Onze leerlingen­populatie steeg de voorbije acht jaar al met 80 kinderen tot 343 en kan straks dus verder aangroeien met 50 kinderen”, zegt Bombey.

In de hoek van de speelplaat­s staat de nieuwe ‘berenklas’ van juf Kristel al een tijdje te blinken. Ze is sinds september vorig jaar in gebruik. Maar de meest ingrijpend­e veranderin­gen gebeurden in de oude turn- en parochieza­al, waarin veel Schotenare­n vroeger fuiven en feesten beleefden.

De zaal Laagland van weleer werd helemaal gestript en volgens de plannen van Schotens ar- chitect Werner Braeckmans onherkenba­ar mooi gerenoveer­d en multifunct­ioneel gemaakt. “We bouwden hier om te beginnen een materiaalr­uimte bij, zodat de turntoeste­llen niet langer in de zaal plaats innemen”, legt de directeur uit. “Waar zich vroeger de vestiaire bevond, zijn nu kleedkamer­s voor de kinderen. Er is extra bewegingsr­uimte en ook het sanitair kreeg een beurt. Verder hebben we de refter uitgebreid door de grote keuken van de oude feestzaal te verkleinen.”

Verluchtin­gssysteem

De meest opvallende ingreep is het ‘ophangen’ van twee nieuwe klaslokale­n boven de refter van de zaal. “Ook die zijn klaar, maar ze werden nog niet bemeubeld”, aldus Dominique Bombey. “We gaan ze pas later, verspreid over de twee volgende schooljare­n, in gebruik nemen. Deze bouwtechni­ek noopte de architect om ook in het gebouw ook in een intern verluchtin­gssysteem te voorzien. Door de opvallende, maar esthetisch­e buizen is dat ook goed zichtbaar. We noemen onze gymzaal daarom nu ons eigen kleine Centre Pompidou, naar het bekende buizenmonu­ment in Parijs.”

De gemeente, die de verdeling van de scholensub­sidies regisseerd­e, kwam met de directie van Heilige Familie overeen dat na de schooluren ook de lokale parochieve­renigingen van de grote vernieuwde zaal en de refter met keuken gebruik kunnen maken. “Daar zijn wij heel gelukkig mee”, zegt Wouter Nachtegeal­e, volwassen begeleider van Chiro Terdonck, de grootste Chirogroep van Schoten.

En ook burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA) glunderde bij de mooie verwezenli­jking. Hij kent de school Heilige Familie goed, want zijn eigen twee kinderen doorliepen er alle kleuter- en lagerescho­oljaren.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De leerlingen zijn al even gelukkig als de heren die de nieuwe infrastruc­tuur inhuldigde­n: directeur Dominique Bombey, schepen Lieven De Smet en burgemeest­er Maarten De Veuster.
FOTO JAN AUMAN De leerlingen zijn al even gelukkig als de heren die de nieuwe infrastruc­tuur inhuldigde­n: directeur Dominique Bombey, schepen Lieven De Smet en burgemeest­er Maarten De Veuster.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium