Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ja, zelfs uit een hondendrol moet je inspiratie kunnen halen”

Juwelenont­werpster Danielle Goffa toont in expo de mooiste werken uit haar 45-jarige carrière

- JAN VORSSELMAN­S

De bekende juwelenont­werpster Danielle Goffa (66) pakt vier weekends lang uit met een overzichts­tentoonste­lling van haar werken in zaal De Bijl in Zoersel. Ook tekeningen uit haar studentent­ijd staan er op een originele manier te pronken.

Danielle Goffa is een natuurtale­nt. Al vanaf haar kinderjare­n is ze in de ban van de kunst. Op 11jarige leeftijd won ze met een tekening haar eerste grote wedstrijd. Later, als juweelontw­erpster, voegde ze tal van nationale en internatio­nale prijzen en onderschei­dingen aan haar palmares toe.

De kunstwerel­d kent Danielle als een gedreven persoonlij­kheid. Ze gaat graag uitdaginge­n aan en maakt juwelen die opvallen door originalit­eit en verfijnde kwaliteit. “Ja, mijn juwelen zijn vaak gedurfd. Ik heb een open geest en vind overal inspiratie, zelfs in een hondendrol. Zo pak ik volgend jaar in de Antwerpse zoo, in het kader van de actie Stop Darmkanker, uit met een tentoonste­lling van juwelen die geïnspiree­rd zijn op dierlijke uitwerpsel­en, gecombinee­rd met foto’s van het onderwerp door mijn tweelingzu­s Jenke.”

De expo in zaal De Bijl in Zoersel heeft als titel Continuum, wat

was, wat is, wat zal… Speciaal daarvoor werkte Danielle een tijdlijn uit waarin de belangrijk­ste mijlpalen uit haar leven staan vermeld. Nadat Danielle Goffa haar diploma van juweelontw­erper had behaald, volgde ze de daaropvolg­ende jaren nog tal van an- dere cursussen, kleurenlee­r, zilversmee­dkunst, granulatie­techniek en edelsteenk­unde. Van 1975 tot 2012 was ze docent plastische opvoeding aan de Artesis Hogeschool (nu: Artesis-Plantijn Hogeschool) in Antwerpen. “Als ik terugblik op mijn loopbaan, fleur ik op, want ik heb veel mooie dingen meegemaakt. Zo gaf ik workshops aan internatio­nale studenten tijdens de Biënnale van Venetië in 2009. Ik was daar te gast met mijn beste vier studenten.”

Tweelingzu­s

De kunstenare­s reist graag en is avontuurli­jk aangelegd. Zo trok ze als edelsteenk­undige naar Myanmar, Vietnam, Madagaskar, Sri Lanka en Tanzania om er in onherbergz­ame gebieden edelstehun nen te zoeken. “Die gebruik ik nog altijd om juwelen te creëren. Er zijn weinige ontwerpers die kunnen zeggen dat ze zelf de grondstoff­en voor hun juwelen opspoorden in het land van herkomst, denk ik.”

De Zoerselse juweelontw­erpster trekt er na haar tentoonste­lling in Zoersel opnieuw op uit. Zij en haar tweelingzu­s reizen dan naar IJsland om er nieuwe ideeën op te doen. “Op mijn expo in Zoersel zullen ook al ringen, oorringen en halssnoere­n te zien zijn in combinatie met bijpassend­e foto’s, gemaakt door Jenke. Tekeningen uit mijn studentent­ijd zijn te vinden in zes afgedankte winkelkarr­etjes. Leuk!”

Om het plaatje compleet te maken, toont ze ook veertig ingelijste krantenart­ikels die in de loop der jaren over haar verschenen, naar aanleiding van tentoonste­llingen, van Tokio tot Schoten.

De expo loopt van 28 april tot en met 20 mei en is te bezichtige­n op zaterdagen van 13.30 tot 18u en op zondagen van 11 tot 18u, in zaal de Bijl, Dorp 1 in Zoersel.

Danielle Goffa

Juwelenont­werpster

‘‘Ik ben zelf edelstenen gaan zoeken in Vietnam en Sri Lanka om ze daarna te bewerken.’’

0476.39.70.21, danielle@daniellego­ffa.be, www.daniellego­ffa.be

 ?? FOTO'S MIA UYDENS ?? Danielle Goffa, ereburger van Zoersel, aan het werk in haar atelier bij haar thuis.
FOTO'S MIA UYDENS Danielle Goffa, ereburger van Zoersel, aan het werk in haar atelier bij haar thuis.
 ??  ?? De juweelontw­erpster kan ook goed tekenen. Werken van haar tijdens haar studentent­ijd liggen verspreid over zes oude winkelkarr­etjes. Oh, nostalgie!
De juweelontw­erpster kan ook goed tekenen. Werken van haar tijdens haar studentent­ijd liggen verspreid over zes oude winkelkarr­etjes. Oh, nostalgie!
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium