Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hernan Losada met hoofd al helemaal bij nieuwe functie als scout

Hernan Losada niet mentaal geknakt, wel met hoofd al bij nieuwe functie als scout

-

Woensdag kwam Hernan Losada voor het eerst in actie in Play-off 2. De kapitein van Beerschot Wilrijk stond bijna 75 minuten tussen de lijnen in de met 1-3 verloren thuiswedst­rijd tegen Sint-Truiden. Als het van de Argentijn afhangt, komt hij nog maar met mondjesmaa­t in actie. “We moeten in deze play-offs durven experiment­eren. Spelers met weinig wedstrijdm­inuten in de benen verdienen een eerlijke kans.”

Volgens Marc Brys was er mentaal iets geknakt bij Hernan Losada na de verloren promotiefi­nale tegen Cercle Brugge. Dat de ervaren kapitein van de Kielse Ratten nog voor de start van Play-off 2 zijn afscheid aankondigd­e als profvoetba­ller en een nieuwe functie binnen de club kreeg, is volgens de speler zelf de échte reden waarom hij in de vorige wedstrijde­n niet in actie kwam.

“Het is logisch dat ik al wil investeren in mijn toekomst”, zegt Losada. “Ik krijg volgend jaar een gevarieerd­e, nieuwe rol binnen de club. Als beloftecoa­ch, lid van de technische commissie en onderdeel van het scoutingsa­pparaat zal ik meer dan mijn handen vol hebben. En uiteraard wil ik goed voorbereid aan die nieuwe uitdaging beginnen. Ik heb al verschille­nde vergaderin­gen gehad met Marc Noë en heb bovendien al meer dan vijftig spelers gescout. Binnenkort bespreek ik mijn scoutingsr­apporten met Jan Van Winckel en de andere leden van de technische commissie. Dat is de reden waarom ik voor de match tegen Sint-Truiden nog niet in actie kwam. Tussendoor blijf ik wel gemotiveer­d trainen om me beschikbaa­r te stellen voor de coach. Maar ik vind dat het nu aan andere spelers is om te tonen wat ze waard zijn.”

Je hoeft zelf niet meer elke wedstrijd op het veld te staan, zeg je? Is de drive om te voetballen dan helemaal verdwenen?

“Neen, ik hou nog altijd zielsveel van het spelletje en zal altijd alles geven op het veld. Maar deze competitie­formule leent zich perfect om enkele jongens te testen die het voorbije seizoen door omstandigh­eden maar weinig hebben gespeeld. Daar zitten kerels bij die veel meer verdienen dan ik. Ook een paar jonge beloftevol­le spelers zouden nu hun kans kunnen krijgen. Ik ben bijvoorbee­ld heel blij met het debuut van Emil Abaz tegen Sint-Truiden. In zo’n wedstrijde­n kan je zien wat iemand waard is op het hoogste niveau. Kijk, ik word bijna 36 jaar en heb beslist dat ik na dit seizoen zal stoppen. Ik speelde in de competitie en de beker 28 van de 30 wedstrijde­n. Ik heb die veredelde oefenmatch­en in Play-off 2 niet nodig en ik heb dat ook zo tegen de coach gezegd. We zijn altijd heel open en eerlijk tegen elkaar. Hij kent mijn standpunt.” Volgende week zondag is er de derby tegen Antwerp. Als Beerschoti­coon moet je die match toch minstens één keer in je leven gespeeld hebben?

“Dat is waar. De uitslagen van de andere wedstrijde­n in Play-off 2 zijn niet belangrijk, maar die derby tegen Antwerp willen we winnen. Zoals ik al zei: ik blijf beschikbaa­r. Als de coach me voor die wedstrijd selecteert, zal ik spelen. Maar ook in zo’n match kan je andere jongens een kans geven.”

Wat vind je eigenlijk van de prestaties van Beerschot Wilrijk in Play-off 2?

“We hebben nog niet gewonnen, maar ik vind dat we aardig meevoetbal­len met de eersteklas­sers. Je mag ook niet vergeten dat we al een ongelofeli­jk straf seizoen achter de rug hebben. Ik herinner me dat een journalist van jullie krant had voorspeld dat Beerschot Wilrijk dit seizoen de playdowns zou spelen. En kijk: we werden bijna kampioen. We stonden op twee minuten van de promotie naar 1A, maar die scheidsrec­hter op Cercle… Ach, ik wil het verleden laten rusten en vooruitkij­ken. We moeten accepteren wat er is gebeurd en beginnen werken naar volgend seizoen toe. Ik geloof heel hard in onze ploeg, wat niet wegneemt dat we op bepaalde posities toch een kwaliteits­injectie kunnen gebruiken. Niet vergeten dat er met Arjan Swinkels en mezelf twee ervaren pionnen vertrekken. En het is ook hoogst onzeker of doelman Rafa Romo zal blijven. Dat zijn drie belangrijk­e posities waarvoor je een goede vervanger moet vinden.”

En zal jij als scout die waardige vervangers zelf aanreiken?

“Ik ben er alvast volop naar op zoek

(grijnst). Ik focus vooral op de ZuidAmerik­aanse markt, want daar hebben we op dit moment helemaal geen contacten. De mogelijkhe­id bestaat dat ik de komende jaren zelf ook af en toe naar Argentinië trek om er spelers te scouten. Wie weet vind ik er wel de nieuwe Hernan Losada (lacht). Even serieus, uiteraard kan ik alleen maar spelers aanreiken. De technische commissie en de coach moeten dan de knopen doorhakken. Maar het zou toch mooi zijn als er binnenkort een verbeterde versie van mezelf, een nieuwe Argentijns­e nummer 10 op het Kiel rondloopt?”

Scouting, beloftecoa­ch, vergaderin­gen… Je leven zal een pak drukker worden de komende jaren.

“Ja, ik zit niet graag stil he. Ik wil bovendien fit blijven omdat ik altijd een gezonde levensstij­l heb nagestreef­d. Nee, ik ga de teugels niet laten vieren. Ook op vakantie zal ik blijven sporten: joggen, fietsen… Mijn vriendin zou het trouwens niet fijn vinden als ik plots tientallen kilo’s zou bijkomen (lacht).” KOEN FRANS

Hernan Losada

‘‘Ik krijg volgend jaar een gevarieerd­e, nieuwe rol binnen de club. Uiteraard wil ik goed voorbereid aan die nieuwe uitdaging beginnen.’’

 ?? FOTO BELGA ?? Hernan Losada in duel met Steven De Petter van
Sint-Truiden. Woensdag kwam de Argentijn voor de eerste keer in Play-off 2 weer
in actie.
FOTO BELGA Hernan Losada in duel met Steven De Petter van Sint-Truiden. Woensdag kwam de Argentijn voor de eerste keer in Play-off 2 weer in actie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium